För nära. S i Hylte vill att möjligt avstånd mellan vindkraft och boende, som här i Fröslida med Eons verk, fördubblas.
För nära. S i Hylte vill att möjligt avstånd mellan vindkraft och boende, som här i Fröslida med Eons verk, fördubblas.

Snurror i Fröslida får nej av Hyltepolitiker

– Vi släpper inte fram de höga vindkraftverken, absolut inte under den här mandatperioden.

ANNONS
|

Så säger kommunrådet Ronny Löfquist (S) om Eons planer på fem–sex nya vindkraftverk öster om Fröslida, med en totalhöjd om 185 meter. HP berättade om Eon Vinds planer i tidningen i går, om att bygga ut bolagets tidigare sex vindkraftverk öster om Fröslida by.

Löfquist förklarar att efter tidigare års politiska motsättningar om gränser för vindkraftverken, beslutade den nya majoriteten efter valet 2014 att sätta ett totalstopp för utbyggnad tills en ny översiktsplan för Hylte finns antagen; en ÖP med möjliga vindkraftsområden inarbetade.

ANNONS

– Den antas tidigast sommaren 2018. Fram till dess utnyttjar vi det kommunala vetot.

Från socialdemokratiskt håll visar man en mer restriktiv hållning till vindkraftverken än den vindkraftsplan som formellt gäller i Hylte. Denna tillåter ett avstånd mellan vindkraftstorn och närmast boende om minst 500 meter och totalhöjd på max 150 meter.

– Jag vill att avståndet för boende ska ökas ytterligare, till minst en kilometer, säger Löfquist om förväntningarna om den nya vindkraftsplan som ska tas fram. Jag har också svårt att tänka mig att vi skulle tillåta högre verk i den kommande planen.

Exempel på ett område som klarar kilometerkravet, är Fröslida egendom, väster om Nissastigen, och som för övrigt redan i dag har en vindkraftspark.

Ronny Löfquists uppfattning är att Eons planerade höga verk knappast kommer att klara de krav som Hylte kommun kommer att sätta på fortsatt vindkraftsutbyggnad.

Av de fem–sex planerade verken, ska enligt Eon fyra placeras norr om kommungränsen mellan Halmstad – Hylte: som längst bara 400 meter in på Hyltesidan.

– Det räcker för att vi ska säga nej och tills vidare stoppa planerna, säger Ronny Löfquist.

ANNONS