Knivar och spjutspetsar. Luise Bandelow, åtta år, vid Rydöbruks skola visar några av flintafynden i utställningen i Bruksmuseet för Stefanie från förskoleklassen.
Knivar och spjutspetsar. Luise Bandelow, åtta år, vid Rydöbruks skola visar några av flintafynden i utställningen i Bruksmuseet för Stefanie från förskoleklassen.

Skolbarnens flintafynd från stenåldern visas

Knivsuddar och spjutspetsar i flinta fanns bland det som eleverna på Rydöbruks skola visade för förskoleklassen vid invigningen av stenåldersutställningen Boplats Rydöbruk i går.

ANNONS
|

Utställningen i Bruksmuseet är byggd kring skolbarnens fynd från en ytinventering av en upplöjd stenåldersboplats i Vekaskogen, på en udde mellan Nissan och Klubbån inom ramen för projektet Barnens kulturmiljö förra våren.

–Väldigt bra. Det är ganska spännande att se och läsa om saker från forntiden som har blivit hittade, sade Linnéa Hammer, åtta år, som gick runt med Melanie Svensson från förskoleklassen.

Här finns även en modell över boplatsen för de första Rydöborna och upplevelselådor som besökarna kan sticka ner handen i eller trycka på för att känna, smaka, lukta och höra.

– Jättefint, vad duktiga de varit. Barnen lär sig jätte-mycket när de får uppleva saker. Och det är roligt när eleverna visar utställningen för förskolebarnen, tyckte pedagogen Rose-Marie Ekstedt.

ANNONS

Utställningen talar till alla sinnen.

–En låda med ett kranium av en död hare associerar till platsen och tiden, det fanns harar här vid stenåldern men också andra djur, säger Lennart Hildingsson, projektledare.

Han påpekar att det krävdes tillstånd från länsstyrelsen för att göra en arkeologledd ytinventering av en fornlämning.

–Det är helt fantastiskt. Vi visste att man hittat flinta på den lilla udden under hela 1900-talet men ingen hade undersökt det. Nu vet vi mer genom barnens 150 fynd från tiden för från jägarsten-åldern för 9 000 år sedan.

Bland fynden finns så kallade spånknivar för beredning av hudar och spjutspetsar. Historikerna har trott att området befolkades tillfälligt av folk från kusten som skulle fiska lax vid fallen i Nissan.

–Men vi har inte hittat någon metkrok eller liknande, däremot redskap som användes för skinn och jakt. Vid Krystaforsens fallhöjd har det uppstått vadställen som djuren tagit sig över. Renhjordar, hjortar och andra djur. Det blev en E 6 för djur som var en bra plats att jaga på, sade Lennart Hildingsson.

ANNONS

–Utställningen blev bättre än jag hoppats och tjänar både till nöje och nytta, sade arkeolog Carl Persson, specialist på stenåldern som var imponerad av sina unga medarbetare.

–I områden som jag redan tittat igenom hittade barnen flintabitar, de har skarpare ögon och kan se extremt bra.

Projektet är finansierat med bidrag från Allmänna arvsfonden.

ANNONS