Bild: Isabel Bark, arkiv
Bild: Isabel Bark, arkiv

Skatteskulder efter konkursen i Skärshult

Obetalda skatter och avgifter uppgår till stora belopp efter konkursen i Skärshult. Men nu är det fastställt var betalningsansvaret ligger.

ANNONS
|

Förvaltningsrätten i Göteborg ger Skatteverket rätt i en dom om det så kallade företrädaransvaret enligt skatteförfarandelagen.

Rätten bifaller ansökan och beslutar att en kvinnlig Hyltebo i 30-årsåldern är skyldig att, tillsammans med Viltboden Deli Gårdsbutik & Camping i Skärshult AB, till staten betala obetalda skatter och avgifter med sammanlagt 153 674 kronor.

Skatteverket har konstaterat att bolaget enligt Bolagsverkets näringslivsregister bildades den 9 april 2015. Och försattes i konkurs den 16 januari 2017 efter egen ansökan.

De skatter och avigifter som Skatteverket kräver betalning för förföll till betalning från och med den 13 maj 2016 till och med den 27 december 2016. Det är arbetsgivaravgifter, avdragen skatt, mervärdesskatt och förseningsavgifter.

ANNONS

Hyltekvinnan har varit styrelseledamot och firmatecknare i bolaget från den 9 april 2015 till dess att bolaget försattes i konkurs.

”Hon har således varit företrädare för bolaget under den tidsperiod då de nu aktuella skatterna och avgifterna förföll till betalning. Trots att hon insett eller borde ha insett att bolaget inte skulle ha medel att betala skatter och avgifter vid respektive förfallodag har hon underlåtit att vidta en samlad avveckling av bolagets samtliga skulder”, framhöll Skatteverket.

”Härigenom har hon agerat i vart fall oaktsamt.”

Kvinnan har blivit tillfrågad om att yttra sig i saken men inte svarat.

Förvaltningsrätten konstaterar i sin dom att kvinnan var legal företrädare och hade en skyldighet att betala skatter och avgifter för bolaget som förföll till betalning under denna period.

För att undgå betalningsansvar behöver företrädaren före förfallodagen söka bolaget i konkurs eller vidta andra åtgärder för att avveckla bolaget med hänsyn till samtliga borgenärers intressen.

”Enligt vad som framkommit i utredningen har sådana åtgärder inte vidtagits före de aktuella förfallodagarna. Underlåtelsen att betala bolagets skatter och avgifter får mot denna bakgrund anses ha varit i vart fall grovt oaktsam”, heter det i domen.

ANNONS

Det har enligt Förvaltningsrätten inte framkommit några omständigheter som utgör särskilda skäl för att helt eller delvis befria kvinnan från betalningsskyltigheten.

ANNONS