Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Sexrelation motiv till mordförsöket

Den 24-årige mannen blev skjuten med tre skott i benen och ett i buken. Hade inte pistolen låst sig hade 24-åringen troligen fått ett femte skott – i huvudet. Åklagaren tror att en sexuell relation är motivet till skjutningen.

De två männen – 26 och 28 år gamla – sökte upp 24-åringen när han satt och grillade med några vänner i centrala Hyltebruk natten mellan den 13 och 14 augusti förra året. Båda männen var maskerade, och 28-åringen höll i pistolen, när de gick fram mot sällskapet. 28-åringen sköt först ett skott från håll som träffade 24-åringen i benet. Sedan gick han närmare och sköt ytterligare tre skott – två som träffade benen och ett som träffade buken. Antalet tomhylsor som hittades på platsen vittnar också om att 28-åringen avlossade åtminstone fyra skott till, som inte träffade. 

24-åringen har också berättat i polisförhör att 28-åringen gjorde sig redo att skjuta ytterligare ett skott mot huvudet eller överkroppen – men pistolen låste sig och något skott brann aldrig av. Sedan sprang de från platsen.

Den skjutne 24-åringen flydde landet efter att han skrevs ut från sjukhuset och ville till en början inte delta i polisutredningen, men ändrade sig i början på året. Då berättade han för polisen vilka som var gärningsmän, och att han kände igen dem trots att de var maskerade. Då kunde också polisutredningen ta ett stort kliv framåt – och de två gärningsmännen greps, häktades och har nu också åtalats för mordförsök.

Den 26-årige mannen, som var med på platsen, avlossade aldrig själv några skott men bedöms ändå ha varit pådrivande – och han är i högsta grad delaktig i vad åklagaren tror är motivet till skjutningen. 

Den skjutne 24-åringen var god vän med 26-åringen och delade under en tid lägenhet med honom och hans flickvän. Efter att 24-åringen flyttat ut ska det dock ha uppstått en fnurra på vänskapstråden. 24-åringen har i polisförhör förklarat att han och 26-åringens flickvän haft sex vid tre, fyra tillfällen – det senaste bara drygt en vecka innan skjutningen. Förundersökningen pekar på att 26-åringen har fått kännedom om den sexuella relationen och därför tagit kontakt med sin vän 28-åringen för att få hjälp med att hämnas.

Det är ett omfattande polisarbete som ligger bakom åklagarens teori om vad som har hänt. Man har bland annat avlyssnat flera telefonsamtal från både 26-åringens och hans flickväns telefoner och man har kollat var telefonerna har befunnit sig vid tidpunkten för skjutningen. Då har båda telefonerna varit avstängda – detsamma gäller för 28-åringen telefon.  

Både 28-åringen och 26-åringen är fåordiga, men nekar i polisförhör till att ha varit inblandade, och flickvännen säger att det aldrig har förekommit någon sexuell relation. Den skjutne 24-åringen har dock kunnat berätta om tatueringar som flickvännen har, vilka inte syns om man inte är väldigt lättklädd. 

Rättegången är beräknad att hålla på i åtta dagar. Fyra av dessa har man redan hunnit beta av, och huvudförhandlingarna fortsätter i veckan. 

MEST LÄST