SD-topp raljerade över flyktingbarn

Stina Isakssons (SD) förklaring till att hon varit vän med en nazist på Facebook var att hon inte hinner kolla vilka förfrågningar hon säger ja till. Men hon har tid att vara väldigt aktiv på nätet – bland annat med att raljera över ensamkommande flyktingbarn.

ANNONS
|

Efter att HP publicerat nyheten om att SD:s ordförande i Hylte på nationaldagen gillat en nazists Facebook-inlägg, där en smörgåstårta försetts med hakkorsflaggor, har hon på onsdagen fortfarande 2 124 FB-vänner kvar.

– Nu har jag rensat bort en del, men jag har ett jobb att sköta också, säger Stina Isaksson till HP.

– Genom era skriverier har ni gjort livet surt för mig och jag är rädd för mina barns säkerhet, fortsätter hon.

Har inte HP tagit med hela din förklaring och allt du hade att säga till ditt försvar?

– Jo, jag är bra citerad, men själva upplägget är taskigt. Det är svårt för mig att få in insändare och debattartiklar i tidningen – men ett sådant här litet misstag drar ni upp på förstasidan.

ANNONS

Men tycker du inte att man som lokal ledare för ett politiskt parti är en offentlig person som får tåla lite mer än gemene man?

– Absolut måste man tåla kritik, men det här är en liten grej som ni blåst upp för stort.

Hur kommer det sig att du inte har tid att kolla vilka du blir vän med, samtidigt som du i princip dagligen är aktiv med att lägga ut saker på Facebook?

– Det tar inte många sekunder att dela ett inlägg på Facebook. Däremot har jag de senaste månaderna dragit ner nästan helt på att kommentera på diskussionsforum som Diskus Hylte.

Många av inläggen hon lägger ut på Facebook är mycket riktigt länkar till olika debattartiklar, men hon gör även egna inlägg.

Ett sådant exempel från förra året handlar om ensamkommande flyktingbarn. Hon har då publicerat ett foto på sin make, Martin Isaksson, som också är aktiv inom SD Hylte. På bilden slickar han på en polkagrisklubba och i bildtexten står ”Hittade en stackars ensamkommande pojke på 17 år, som jag tog med mig hem”.

Till saken hör att Martin Isaksson vid det här tillfället var 37 år. I diskussionerna i kommentarsfältet raljerar Stina Isaksson över att ”den stackars lille pojken” är helt ensam i världen, men att han har släktingar i Skåne som Migrationsverket säger att han har rätt att träffa regelbundet.

ANNONS

Hon skriver också att han får bo hos henne eftersom ”man får ju bra betalt”. Dessutom påpekar hon att han ”fick höra redan innan han kom till Sverige att om han inte fick som han ville i alla lägen så skulle han kalla dem för rasister”.

Hur tänkte du när du skrev detta?

– Det var bara en rolig grej, säger Stina Isaksson.

Är det menat som politisk satir?

– Inga kommentarer. Jag vill inte medverka i fler intervjuer. Ni får skriva vad ni vill.

Direkt efter att samtalet avslutats stängs plötsligt Stina Isakssons Facebook-sida.

HP sökte på onsdagen Magnus Olsson, som är ordförande i Sverigedemokraternas medlemsutskott, för att fråga ifall Stina Isakssons agerande ska granskas. Medlemsutskottet är den del av partiet som handlägger uteslutningsfrågor och har tidigare flera gånger gripit in när SD-politiker skrivit eller delat olämpliga saker på nätet.

Magnus Olsson hänvisar dock alla frågor som rör medlemsutskottet till Sverigedemokraternas presstjänst.

– Jag är bekant med att media skrivit om det här med nazistflaggorna, men jag känner inte till några detaljer om fallet, säger Ludvig Grufman på pressavdelningen och lovar att någon som är insatt ska ringa upp.

ANNONS