SD på riksnivå synar inläggen på Facebook

Sverigedemokraternas riksorganisation ska nu titta närmare på hur partiets toppnamn i Hylte, Stina Isaksson, agerat på nätet.

ANNONS
|

De senaste dagarna har HP avslöjat att SD:s ordförande i Hylte, 34-åriga Stina Isaksson, varit Facebook-vän med en öppen nazist och gillat hans inlägg där en smörgåstårta försetts med hakkorsflaggor.

HP har även visat hur hon på sin egen FB-sida raljerat över ensamkommande flyktingbarn genom en bild på 38-årige Martin Isaksson, som hon sedan 2002 är gift med, där han slickar på en polkagrisklubba.

Stina Isaksson har hört av sig till HP och hävdat att tidningen har fel i att maken är aktiv inom SD. Det faktum att han sitter i SD Hyltes valberedning och tidigare satt i valberedningen för SD Halmstad/Hylte innebär enligt henne inte att han är aktiv i partiet.

ANNONS

När HP pekar på att han finns på bild på partiets lokala hemsida, tillsammans med styrelsen och med SD-knapp på tröjan, skriver hon:

”Vem som helst kan vara valberedare, man behöver inte vara aktiv. Inte ens medlem.”

Stina Isaksson skriver också att HP lär förlora många läsare på de senaste artiklarna om henne – samtidigt som hon tror att uppmärksamheten kommer att ge hennes parti ”en mängd nya sympatisörer”.

”Två nya som vill engagera sig i Hylte nu i och med detta!” skriver hon till HP.

Frågan är hur Sverigedemokraternas riksorganisation ser på hur hon agerat. Deras medlemsutskott har flera gånger tidigare uteslutit SD-politiker som skrivit eller delat saker på nätet som anses strida mot partiets värderingar.

SD:s presstjänst lovade på onsdagen att någon skulle höra av sig och svara på frågor kring detta. Så skedde dock aldrig.

– Vi måste titta närmare på detta innan vi kan säga om det är ett fall för medlemsutskottet, säger Ludvig Grufman, pressassistent hos SD centralt, på torsdagen när HP ringer upp igen.

Det kan också nämnas att nazisten med smörgåstårtan – som Stina Isaksson blivit FB-vän med i år – tidigare varit aktiv inom Sverigedemokraterna i Småland. I början av förra året blev han dock ett fall för medlemsutskottet efter ett FB-inlägg där han hävdade att Hermann Göring var hans farfar.

ANNONS

När SD:s medlemsutskott utredde om han ställer sig bakom ”partiets grundläggande värderingar, stadgar och etiska riktlinjer” svarade han:

”Jag är en stolt Sverigedemokrat som ställer mig lojalt bakom partistyrelsen... Jag har förtroende hos många Sverigedemokrater och har även värvat många nya medlemmar”.

Han blev dock utesluten ur SD.

ANNONS