Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Arkivbild Bild: Anders Claesson

  Sandahls belagt med vite

  Sandahls, sophämtnings- och renhållningsentreprenör i Hylte, har vitesförelagts av kommunen om att inte flisa på kvällstid vid sin anläggning i Tollsbo.

  Vitet är 40 000 kronor för varje gång företaget flisar efter klockan sex en vardagseftermiddag, eller låter bli att notera arbetet i sina journaler.

  Den skärpta tonen kan härledas till en onsdagskväll i januari, då närboende fram till efter nio stördes av flisningsbuller från anläggningen. När hälsoskyddsförvaltningen utredde händelsen fann man dessutom att flisningen inte journalförts.

  Kravet på begränsade tider för buller och att flisningar - vilka endast sker vid ett tiotal tillfällen per år - ska noteras i en liggare, ställdes för tre år sedan i ett beslut fattat av samhällsbyggnadsnämnden.

  Som förklaring till händelsen i januari har Sandahls Entreprenad angett att man då precis bytt underentreprenör. Denne var, uppger man, dels dåligt informerad om tiderna och dels ovetande om husen bakom en skogsridå: "De brukar aldrig köra längre dagar om de ser bostäder i närheten", skriver en företrädare för Sandahls via e-post till kommunen.