Samverkan. På torsdag finns enhetschef Sofie Wisell på plats när ”En väg in” firar ettårsjubileum. Hon ska då tala om verksamheten och året som gått.
Samverkan. På torsdag finns enhetschef Sofie Wisell på plats när ”En väg in” firar ettårsjubileum. Hon ska då tala om verksamheten och året som gått.

Samverkan vägen in för nyanlända

Hylte kommun ville underlätta för nyanlända att komma in i samhället. Därför skapades ” En väg in”, som är en samverkan mellan olika myndigheter. Nu har projektet varit i gång i ett års tid, men hur har det egentligen gått?

ANNONS
|

– Vi vill fira ettårsjubileum, eftersom vi är väldigt glada och stolta över att de olika myndigheterna och personalen har gjort ett bra jobb, säger Sofie Wisell, enhetschef på integrationsenheten.

Det senaste året har det skett en stor förändring med det som kallas ”glappet”. Det är beteckningen på tiden mellan att en nyanländ får uppehållstillstånd till det att denne blir självförsörjande. De senaste årens kraftiga ökning av nyanlända till Hylte gjorde att glappet låg på tio–elva månader. Men under året med ”En väg in” har denna tid minskat med sex månader, alltså mer än hälften. Projektet har även fått god respons från de nyanlända själva.

ANNONS

Det behövs många kontakter med olika myndigheter för en person som får uppehållstillstånd i Sverige. Därför kan också vara svårt att veta vart man ska vända sig och vilken myndighet som sköter vad. Hylte kommun skapade därför en lösning tillsammans med Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan. Denna samverkan kom att kallas ”En väg in” och projektet flyttade in på Järnvägsgatan 19 i Hyltebruk.

– Alla har tagit sitt ansvar och arbetat för att myndigheterna ska kunna samverka optimalt. Och i dag kan vi se jättegoda resultat av det. Vi har möjlighet att lösa många frågeställningar direkt på plats. Det är uppskattat av våra besökare som på så sätt får snabba besked, säger Sofie Wisell.

Besökarna får kontinuerligt ge respons på hur de upplever kontakten med ”En väg in”. Det sker exempelvis genom en automat som står vid utgången, där besökarna kan betygsätta vad de tyckt om sin senaste kontakt.

– Vi ligger väldigt högt vad det gäller god service och tillgänglighet.

I höst ska ”En väg in” fokusera på att arbeta mer ur ett jämställdhetsperspektiv samt att försöka fånga upp psykisk ohälsa tidigare. Tanken är även att man ska anpassa sig på olika sätt utifrån besökarnas behov för att kunna möta erbjuda ännu bättre service.

ANNONS

Nu på torsdag firas ettårsjubileet med öppet hus i verksamhetens lokaler. Alla besökare är då välkomna att få höra om både året som gått samt om fortsättningen när det gäller Hyltes kommunala insatser inom etableringsuppdraget. En bemanningsbyrå finns även på plats och en nyanländ kommer även själv att berätta om sin väg från krigets Syrien till det svenska samhället.

ANNONS