Så levde en bruksarbetare förr

I Rydö missionshus har den gamla vaktmästarbostaden inretts för att visa hur en bruksarbetarfamilj bodde på 1930-talet. Utställningen invigs i helgen.

ANNONS
|

– Det finns två användningsområden med utställningen. Dels visar vi upp hur det kunde se ut i 1930-talslägenhet, dels kan barn från traktens skolor komma hit och göra tidsresor. De tilldelas då olika roller och får leva som ett 30-talsbarn i en och en halv timme, säger Lennart Hildingsson, ordförande i Rydö historiska förening.

Skolbarnen kommer att få göra upp eld i vedspisen och sysslorna kan se olika ut för pojkar och flickor, precis som det var 30-talet.

De får också räkna med att använda utedass för här finns ingen modern toalett.

Det är Lennart själv, medlemmar i föreningen och framför allt hans syster Karin Hildingsson som har lagt ner mycket arbete på att bygga, måla om, tapetsera och inreda bostaden.

ANNONS

– Vi ska lägga fram dags- och veckotidningar från den tiden och ställa fram en radio. Eftersom det mesta är inköpt på loppis är vi inte rädda för att sakerna ska slitas ut.

Utrymmet ligger längst bak i Rydö missionshus och har en lång historia bakom sig. När huset byggdes år 1900 bodde vaktmästaren här. 1927 flyttade Lennarts farmor och farfar in och bodde kvar till sulfitfabrikens sista glansdagar i början av 40-talet.

– Det är den tiden vi vill återge. Min farfar hade en kamera och tack vare hans fotografier har vi kunnat återställa miljön och köpa in rätt saker på loppisar.

På söndag klockan 15 visas bruksarbetarbostaden för allmänheten.

ANNONS