Sämre postservice drabbar småföretag

Bristen på företagspostkontor på landsbygden ställer till det för webbföretag som vill kunna skicka varor. Butik Paletti i Unnaryd hänvisas till Smålandsstenar, tre mil bort, för att sköta sina postärenden.

ANNONS
|

– I vårt fall ställer det till det. Om vi hade haft den postservicen i Unnaryd så hade vi kunnat ha delar av vår personalstyrka där, säger Anna Ström.

Det vardagliga arbetet blir helt klart krångligare för Anna Ström och Linnea Petersson, som äger och driver Butik Paletti. 30-40 procent av Unnarydsföretagets försäljning sker via webben, men Anna och Linnea kan sedan drygt ett år tillbaka inte skicka sina leveranser via Unnaryds postombud. Tjänsten erbjuds över huvud taget inte inom Hylte kommuns gränser.

– Det finns postservice via ombud för privatpersoner och viss logistik för företag, men vi som bedriver webbhandel och använder sändningstypen varubrev kan inte längre lämna in sådana i Unnaryd.

ANNONS

Paletti skickar ofta lätta paket eftersom de säljer exempelvis kläder via webben och då är varubrev det billigaste alternativet. Kunderna förväntar sig leverans inom 3-5 dagar.

Postnords närmaste företagscenter finns i Smålandsstenar, men de har inga andra ärenden åt det hållet. Anna och Linnea brukar i stället skicka företagspaketen från Halmstad, där de också driver en Paletti-butik men det innebär mycket pusslande med scheman.

– När vi startade i Unnaryd var tanken att kunna driva företaget därifrån. Vi ville satsa på hemmaplan och bevisa att det går att bedriva företag på landsbygden, menar Anna.

Webbhandel pekas ofta ut som en möjlighet för företag på landsbygden.

– Internetuppkopplingen har fungerat okej, men postservicen innebär ett hinder. Postbilen förflyttar sig mellan Unnaryd och Smålandsstenar, men den tar bara med privatpost och inte företagspost. Det känns lite irriterande att de inte kan ta med vår påse med leveranser.

Framöver kommer Paletti att sköta mer av administrationen i Halmstad.

Postnord har inga specifika krav att uppfylla när det gäller tillgänglighet till företagscenter.

– Våra postombud servar främst privatpersoner och det normala är att de inte hanterar den här typen av tjänster. Företag kan inte lämna in varubrev eller paket som kräver större sändningar. Det kräver en annan kompetens och den finns på företagscenter, säger Ove Eriksson, teamchef för Postnords ombudsnät.

ANNONS

Varför finns det inget företagscenter i Hylte kommun?

– Jag antar att underlaget var för litet och så flyttades detta till Smålandsstenar, precis som brevbärningen.

ANNONS