Oscar vann kemipris vid tävling i Thailand

Oscar Blommegård från Hyltebruk utsågs till bäste svensk i kemi i den internationella Kemiolympiaden. Förutom att tävla fick han även tillbringa sin 20-årsdag i Thailand.

ANNONS
|

– I februari hade vi det första teoretiska provet på tre timmar och då valdes de tio bästa ut till en final i Linköping. Jag var en av fyra svenskar som lyckades kvalificera mig och fick representera Sverige i den internationella Kemiolympiaden i Thailand nu i sommar.

Tävlingen hölls för 49:e året med olika värdland varje år.

– Det var väldigt kul att vinna just i år när tävlingen hölls i Thailand.

Deltagarna ägnade två dagar åt själva tävlingen. Resten av tiden fick de bekanta sig med landet, dess befolkning och de andra tävlingsdeltagarna.

– Jag hade aldrig varit i Asien ens så jag var jättetaggad att få åka dit. Jag gillade verkligen landet och tävlingen var bra organiserad.

ANNONS

Tävlingsdeltagarna är högt ansedda i Thailand och när de skulle åka någonstans fick de poliseskort.

– Då kände man sig väldigt viktig. Det var ett fullspäckat schema. Vi besökte floating market och olika palats.

Resan och träningslägret för de svenska finalisterna bekostas av Svenska kemisamfundet. Kemiolympiaden bestod av ett fem timmar långt teoriprov och ett lika långt laborativt prov.

– Det kan handla om organisk syntes där vi blandar organiska ämnen för att få fram en slutprodukt genom många olika steg och temperaturer. Juryn bedömer sedan slutprodukten.

Det var under gymnasietiden på Peder Skrivares skola i Varberg som Oscar fick veta att det fanns olika tävlingar i matematik, kemi och fysik.

– Jag har alltid varit intresserad av de ämnena och tänkte att de tävlingarna var något för mig.

Redan förra året tog han sig till nationell final i Kemiolympiaden. Men i år gick han alltså steget längre.

För Oscar slutade det med en bronsmedalj i den nordiska tävlingen i Thailand och bäste svensk i den internationella finalen.

– Jag var väldigt glad över att vara bäste svensk. Vissa länder som Kina förbereder sig i månader inför detta, medan vi i Sverige har ett träningsläger på tre dagar.

Förutom framgångarna i kemi firade Oscar även sin 20-årsdag i Thailand. Efter sommaren funderar han på att flytta till Halmstad eller hem till familjen som numera bor på Bolmsö. Oscar är dock uppvuxen i Hyltebruk.

ANNONS

– Nästa år ska jag söka till universitet i USA, kanske Stanford eller Harvard.

ANNONS