Oppositionen vill förebygga ohälsa

En kurator som ska arbeta med att förebygga ohälsa. Tjänsten ingår Centerpartiets budgetalternativ för 2018 och framåt som stöds av Moderaterna.

ANNONS
|

– Vi har sett länge att människor som står utanför arbetsmarknaden och uppbär försörjningsstöd mår sämre psykiskt än andra. Det är känt sedan länge i samhället i stort men man har inte gjort så mycket åt det, säger oppositionsrådet Anna Roos (C).

–Nu när det är hög arbetslöshet är det viktigt med insatser på olika fronter. Förutom traditionella arbetsmarknadsåtgärder måste vi jobba med människor som mår dåligt psykiskt och har sömnproblem, vänder på dygnet och inte får hjälp trots risk för depression och ångesttillstånd.

–Vi vill göra en satsning på människor som har det tuffast så att det snabbt blir arbetsföra och kommer i gång på arbetsmarknaden.

ANNONS

Kuratorn föreslås bli placerad i MP-huset som är inriktad på arbetsmarknaden men ska också arbeta med försörjningsstöd för socialtjänsten. En halv miljon kronor skulle tillföras arbets- och näringslivsnämnd-ens budget.

Dessutom vill man ut-öka investeringsstödet till föreningar genom samma nämnd från75 000 kronor till 250 0000 kronor.

Centerpartiet ställer sig tveksam till en del punkter i majoritetsförslaget från Framtid Hylte och yrkade på avslag för halverat löneavdrag vid karensdag för kommunanställda, vilket skulle kosta 1,5 miljoner kronor.

– Vi är osäkra på lagligheten i detta. Sjuklönelagen är inte dispositiv, man kan inte göra avsteg i den delen, säger oppositionsrådet Anna Roos som haft kontakt med SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Man är kritisk mot majoritetens förslag om fri kollektivtrafik för barn och ungdomar och vill införa egenavgift på 100 kronor för att alla kort som tas ut verkligen ska utnyttjas.

I många frågor sluter oppositionen upp bakom majoriteten. Men budgetförslaget mynnar, trots att det inte är heltäckande, ut i en skattesänkning med 20 öre till 21,25 kronor.

–Det statliga utjämningsstödet har justerats det senaste året så att vi får mer. Det är ett stort överskott i kommunen och finns utrymme för att sänka skatten med två tioöringar. Vi ska inte övertaxera människor, säger Anna Roos.

ANNONS

Ingen punkt i Centerpartiets budgetalternativ, stött av Moderaterna, gick igenom vid kommunstyrelsens möte i onsdags inför beslutet i kommunfullmäktige på torsdag i nästa vecka. Majoriteten slöt som väntat upp bakom Framtid Hyltes.

Fakta: Sänkta va-avgifter föreslås

Ett förslag i Centerpartiets budgetalternativ är att sänka va-avgiften. Den årliga lägenhetsavgiften för bostadsfastigheter skulle gå ner från 643 till 543 kronor. Dessutom föreslår man en sänkning av renhållningsavgiften från 557 till 457 kronor, för fritidshus från 279 till 230 kronor.

Slamtömningsavgiften för mindre än fem kubikmeter per hämtning sänks från 669 till 600 kronor.

–Hylte går bra och det har blivit fler invånare. Det är fler som är mer och bär kostnaderna och va-kollektivet går med överskott, förklarar Anna Roos (bilden).

ANNONS