Ska säljas. Att bjuda ut Skärshult till försäljning lär bli följden av kommunstyrelsens beslut om att ta fram ett prospekt.
Ska säljas. Att bjuda ut Skärshult till försäljning lär bli följden av kommunstyrelsens beslut om att ta fram ett prospekt.

Oenigt beslut att sälja Skärshult

Att ta fram underlag för ett prospekt att sälja Skärshult med restaurangen, campingen och hela området på 1,5 hektar. Det blev beslutet i kommunstyrelsen efter politisk strid i går.

ANNONS
|

– Vi har haft tre entreprenörer som bara arrenderat Skärshult utan att lyckas, de har gått i konkurs eller gett upp. Vi har kommit till vägs ände med att låta kommunen äga marken och arrendera ut, motiverar Ronny Löfquist (S).

–De två intressenter som kommit in med anbud förväntas inte ge framgång. Att driva verksamheten i kommunal regi skulle kosta två miljoner kronor om året. Jag vill inte ta av skattemedel och konkurrera med kommunens lunchrestauranger och campingplatser.

Ett förslag som prövats i en av tre utredningar var att driva verksamheten som ett socialt företag.

ANNONS

–  Det skulle förutsätta minst ett år i kommunal regi, vilket innebär två miljoner kronor i skattepengar som ska konkurrera med äldreomsorgen och skolan. Då ser jag hellre att pengarna går dit. Dessutom är det är inte alltid sociala företag blir självförsörjande.

Han framhåller att den kommunala badplatsen måste säkras i försäljningsunderlaget, som ska tas fram av arbets- och näringslivsnämnden.

Utspelet kom som en överraskning för oppositionen och det krävdes tre ajourneringar innan frågan kunde avgöras i en votering som slutade med 6–5 till förmån för Framtid Hylte. Emot röstade gamla Hyltealliansen och SD.

–Vi trodde att vi skulle driva Skärshult och blev tagna på sängen. Det här hade vi inte hört talas om innan, säger oppositionsrådet Anna Roos (C) som blev utan gehör för sitt motförslag att MP-huset skulle förlägga utlokaliserade arbetsträningsplatser till Skärhult.

Enligt majoritetens förslag skulle restaurangen och campingen hålla stängt i sommar. Men heta diskussioner mynnade ut i en sommarkiosk som drivs i föreningsregi.

– Jag är glad över att jag lyckades få igenom att hålla öppet med ett fik i någon förenings regi över sommaren. Annars finns risk för skadegörelse, säger Anna Roos.

ANNONS

–  Rent principiellt är vi inte emot en försäljning. Men man behöver göra en utredning av förutsättningar och konsekvenser innan man tar beslutet att ta fram ett prospekt.

–Vi har den kommunala badplatsen, vatten- och avlopp, bastuföreningen och motionsspår. Det är ett rekreationsområde för många Hyltebor.

Det är framförallt oppositionsrådet som har drivit på för att göra Skärhult till ett socialt företag.

–Det är jättetråkigt att majoriteten inte ville låta den idén få chansen. Skärhult har alla förutsättningar.

Kommunstyrelsens ordförande har förståelse för upprördheten.

–Jag tycker att det är trist att vi inte lyckades hitta en entreprenör, trots att vi annonserat jättebrett. Men det fungerar inte på det gama viset med att arrendera ut. Om någon vill köpa verksamheten och stå för allt själv kan det vara möjligt att driva det vidare, anser Ronny Löfquist.

ANNONS