Positiv till projektet. ”Det finns många som tänker starta eget i Hylte”, säger Ibrahim Baalbaki.
Positiv till projektet. ”Det finns många som tänker starta eget i Hylte”, säger Ibrahim Baalbaki.

Nyanlända får lära sig att starta eget företag

Inom kort startar en företagsskola för nyanlända flyktingar i Hylte kommun. För många är det ett sätt att stå på egna ben, men att starta företag i Sverige kan vara en krånglig process.

ANNONS
|

Almi företagspartner i Halland har startat en företagsskola för nyanlända som snart ser ut att komma till Hylte kommun efter diskussioner med arbets- och näringslivskontoret.

– Det finns absolut ett intresse från vår sida. Det låter som en jättebra idé. Det finns många som tänker starta i Hylte och flera som redan har startat, säger Ibrahim Baalbaki, integrationskoordinator i Hylte kommun.

Intresset har hittills varit mycket stort, intygar Mohamed Ben Abdelhamid. Han är affärsrådgivare på Almi Företagspartner i Halland och har hållit i kursen i Kungsbacka.

– Vi träffar många kunder i Hylte. Kursen är ett första steg för dem att gå vidare med att starta eget, säger Mohamed Ben Abdelhamid som arbetar med projektet tillsammans med kollegan Fisnik Nepola, som har huvudansvar för södra Halland.

ANNONS

De har märkt av en stor efterfrågan bland nyanlända som vill lära sig hur man går till väga för att starta eget.

– Vi hjälper dem att skriva en affärsplan och hjälper till med finansieringen, förklarar Abdelhamid.

Bland syriska flyktingar är det många som har varit entreprenörer i sitt hemland och gärna vill fortsätta med det i sitt nya land.

– Det är väldigt annorlunda att starta företag i Sverige jämfört med i Syrien. Det är mycket byråkrati. Om man vill starta företag i Syrien kan det gå på en dag, men i Sverige tar det längre tid, säger Ibrahim Baalbaki, som själv har stöttat många nyanlända i processen och översatt krångliga svenska formuleringar till arabiska.

Företagsskolan består av fem workshops där deltagarna får lära sig bygga en affärsidé, allmän information om skatter och regler i Sverige, marknadsföring och försäljning, finansiering och projektering och slutligen nätverkande.

– På den sista workshopen får de även pitcha sina idéer för aktörer inom näringslivet. Vi följer upp alla deltagare senare, berättar Mohamed Ben Abdelhamid.

I Hylte har flera affärsidéer handlat om att öppna restaurang, kläd- eller livsmedelsbutik eller starta firmor inom exempelvis måleri och svetsning.

ANNONS

– Många har bra idéer, andra vill bara lösa sin sysselsättning, säger Abdelhamid.

– Ibland är det orealistiskt att starta något inom handel i en kommun som Hylte. Vi har en begränsad marknad. Men de kan ju driva butiker i andra städer också, menar Ibrahim Baalbaki.

ANNONS