Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

I projektet Språkstart får nyanlända barnfamiljer lära sig bättre svenska genom böcker och spel.
I projektet Språkstart får nyanlända barnfamiljer lära sig bättre svenska genom böcker och spel.

Nya satsningar för barnfamiljer

I år genomförs nya satsningar för nyanlända barnfamiljer. En ryggsäck med böcker och spel är inte bara ett sätt att lära sig svenska på, utan kan också ge nya vänner.

Hyltenämnden startar igång projektet Språkstart tillsammans med föreningslivet i Hylte. Nämndens ordförande Anna Roos (C) hoppas att så många Hyltebor som möjligt vill delta.

- Vi hoppas att många tycker att det skulle vara spännande att på detta enkla sätt lära känna en nyanländ familj och samtidigt lära ut svenska. Det kan leda till att man har någon gemensam sommaraktivitet, som grillning eller något kulturevenemang.

Enligt Anna Roos handlar det inte bara om att läsa svenska barnböcker och spela spel utan om ge nyanlända fler svenska kontakter än myndighetspersoner.

Den 31 januari hålls en inspirationsföreläsning och sedan följer två utbildningstillfällen för deltagare som vill bli så kallade språkstartare.

- Vi pratar om hur det är att träffa familjer från andra kulturer och hur man kan använda böckerna och spelen för att utveckla deras språk.

Vid minst tre tillfällen träffar språkstartarna var sin nyanländ barnfamilj som då får ta emot ryggsäcken med böcker och spel.

Inom kort startar ett annat projekt för nyanlända barnfamiljer. Kommunens individ- och familjeomsorg anordnar föräldrakursen Älskade barn som ska informera om föräldraskap och barnuppfostran i Sverige.

- Både den här satsningen och Språkstart är unika eftersom man pratar om hur det är att vara familj i Sverige, säger Anna Roos.

Målsättningen är att nå ut till minst 64 föräldrar.

MEST LÄST