Klart för bron. Den nya gång- och cykelbron över Västerån ska enligt kommunstyrelsens arbetsutskott byggas söder om skolan i Kinnared.
Klart för bron. Den nya gång- och cykelbron över Västerån ska enligt kommunstyrelsens arbetsutskott byggas söder om skolan i Kinnared.

Nya gångbron blir permanent

Nu sätter kommunstyrelsen fart på frågan om att på eget bevåg sätta upp en gång- och cykelbro över Västerån i Kinnared. – Det blir en permanent bro, säger Ronny Löfquist (S).

ANNONS
|

Det var under mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott i tisdags som den segslitna frågan tog ett kliv framåt.

–Vi sätter ned foten. Nu bygger vi bron, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Efter beslut i kommunstyrelsen i nästa vecka hoppas han att frågan om finansieringen med 1,8 miljoner kronor ur investeringsbudgeten avgörs i kommunfullmäktige i juni så att samhällsbyggnadskontoret kan komma i gång med föreberedelserna.

–Sedan är det bara att trycka på knappen. Jag blir besviken om bron inte är på plats före årsskiftet.

Platsen som pekades ut i samhällsbyggnadskontorets utredning är söder om skolan i Kinnared. Detta med markarrende till markägaren på 24 000 kronor för två år.

ANNONS

– Vi tar det bästa från de olika alternativen. Det blir en bro på 40 meter med anslutningar och belysning.

Frågan har försenats av de oklara beskeden från Trafikverket om en permanent gång- och cykelbro på västra sidan om den hårt kritiserade gamla stenbron.

– De säger att den ska byggas 2019 men det kan lika gärna bli 2020 eller 2021.

Samhällsbyggnadschefen Mats Andresen föreslog i sin utredning att den tillfälliga bron i kommunens tappning skulle bli en permanent bro för att kunna tillgodogöra sig statlig medfinansiering samt att få möjligheter till bidrag för småskalig infrastruktur.

Och det är den lösningen som arbetsutskottet fastnat för.

–Det blir en permanent bro. Den dagen Trafikverket har byggt sin bro kan vi lyfta bort vår och sälja den eller lägga den på en annan plats där det finns behov, säger Ronny Löfquist som inte vill vänta med byggstarten.

–Jag kan inte ta på mitt ansvar risken för vad som kan hända barnen. Många vågar inte gå över den befintliga bron. Föräldrarna får köra dem.

ANNONS