Ny va-ledning ska dras till Rydöbruk

Samhällsbyggnadsnämnden väljer alternativ C för dragning av en ny va-överföringsledning mellan Rydöbruk och Torup.

ANNONS
|

– Vi anser att det är en tillräckligt god lösning för oss. I dagsläget har vi inte en plan för ett verksamhetsområde där, det är lite för få fastigheter, säger Malin Thydén Kärrman (S), ordförande.

Det är den befintliga överföringsledningen från 1956 för dricksvatten som ska bytas ut. I samband med det lägger kommunen en spilledning för avlopp. Vattnet blir samma som rydöborna får i dag från Torups vattenverk.

Samhällsbyggnadskontoret har utrett frågan mot bakgrund av att det slitna reningsverket i Rydöbruk ska avvecklas samt att möjliggöra för fler fastighetsägare att få kommunalt vatten och avlopp.

ANNONS

En enkät till fastighetsägarna har dock visat att intresset är svagt. Alternativ C innebär en ny större dimensionerad vattenledning och i samband med detta läggs också en avloppsledning med utökad dragning där fler kan komma att erbjudas va i framtiden.

Alternativet bedöms som mest adekvat och kostnadseffektivt och ger även möjlighet till en eventuell framtida exploatering. Nämnden har fått sex miljoner kronor för projektet 2018.

ANNONS