Invigning. Bengt-Åke Torhall (L) och Elisabeth Falkhaven (MP) klippte bandet under överinseende av Ronny Löfquist (S).
Invigning. Bengt-Åke Torhall (L) och Elisabeth Falkhaven (MP) klippte bandet under överinseende av Ronny Löfquist (S).

Nu driver solen kommunens bilar

I går invigdes solcells- carporten på kommunhusets parkering i Hyltebruk. I strålande solsken, fattas bara.

ANNONS
|

– Klimatförändringarna påverkar oss allesammans. Det är en jättestor fråga men vi kan göra något åt problemet, sa Elisabeth Falkhaven (MP) innan hon och Bengt-Åke Torhall (L) klippte bandet.

– Jag tackar för att få vara med om den gröna omställningen. Vi som bor på landsbygden behöver ofta bil för att åka långt. Då är det ännu viktigare med ett drivmedel som inte ger utsläpp av störande gaser.

Anläggningen ska producera 18 000 kilowattimmar, vilket är hälften av den energi som kommunens åtta nya leasingbilarna väntas dra per år. När produktionen är som störst på sommaren säljs elöverskottet för att köpas tillbaka vid behov under den mörka årstiden.

ANNONS

Kostnaden på 800 000 kronor fördelas lika på bidrag från det statliga Klimatklivet och ett infrastrukturbidrag från Statkraft i samband med markbytet vid kraftverksdammen.

– Den kostar inte Hylte kommun en krona, konstaterade Ronny Löfquist (S) som dessutom kunde glädja sig åt att avvecklingen av garageplatserna ger en besparing.

Anläggningen betjänar fem rena elbilar som går 20 mil på en laddning som tar 6–8 timmar och tre hybrider som går fem mil på el.

Bilarna ska stå på laddning när de inte används för att få maximal användbarhet.

Men mycket återstår. Fordonsflottan omfattar 85 bilar.

Klimatklivet har också varit med och finansierat elstolpen på Centrumparkeringen som bjuder gratis laddning i 18 månader och enligt preliminära rapporter har fått ett gott mottagande.

– Vi planerar tre nya elstolpar, en på en annan plats i Hyltebruk och var sin i Torup och Unnaryd, kunde Malin Thydén Kärrman ( S) avslöja.

I Hyltebruk kan det bli tal om en pendlarparkering.

ANNONS