Dyssedagar. Det finns bra och dåliga dyssedagar, menar Niklas Nilsson och Petra Nylén som utgör föreläsarduon Dysse.
Dyssedagar. Det finns bra och dåliga dyssedagar, menar Niklas Nilsson och Petra Nylén som utgör föreläsarduon Dysse.

Niklas och Petra kan vinna fint pris

Petra Nylén och Niklas Nilsson vill öka förståelsen för hur det är att leva med läs- och skrivsvårigheter. Nu är föreläsarduon Dysse är en av tre som kan vinna Dyslexipriset 2017.

ANNONS
|

Bara tre nominerade i hela landet har nått finalen.

– Det känns helt sjukt. Det känns som att det är ett tecken på att vi har gjort ett bra jobb. Vi började föreläsa när jag gick i åttan och nu är jag 24 år, berättar Petra Nylén från Hyltebruk.

Hon och vännen Niklas Nilsson från Torup har tampats med samma svårigheter under uppväxten. Det är inte enkelt att hänga med i skolarbetet när bokstäverna kastas om i skolböckerna. Dysse är deras ord för dyslexi. Varför ha ett svårstavat ord för ett handikapp som just har svårt för stava, läsa och prata?

ANNONS

– Man kan ha en bra eller dålig dyssedag. Vissa dagar kan jag inte stava till ordet dyslexi, säger Petra Nylén.

Numera föreläser de om vardagens utmaningar och vill inspirera andra med läs- och skrivsvårigheter att tro på sig själva. Föreläsningarna riktar sig till allmänheten, både dyslektiker och icke-dyslektiker.

– Vi vill öka förståelsen. Acceptera mig för den jag är. Om jag stavar fel så vill jag hellre att folk frågar mig om det än att de skrattar åt det.

Fakta: Motiveringen

Den 21 oktober utser Dyslexiförbundet årets vinnare på sin mässa i Gävle.

Dyslexiförbundet i Halland nominerade Dysse: ”Dysse har på ett engagerat och personligt sätt informerat om hur det kan vara att ha läs- och skrivsvårigheter. Åhörarna har bjudits in till att uppleva problematiken inifrån deras hjärnor och därmed kunnat sätta sig in i hur en vardag kan vara när man har dyslexi. Många har blivit berörda och fått ökad förståelse.”

ANNONS