Minister imponerad av integrationsvärdar

Systemet med integrationsvärdar och studiehandledare imponerade på finansminister Magdalena Andersson vid hennes besök på den mångkulturella förskolan Sörgården i Hyltebruk under onsdagen.

ANNONS
|

–Det är ett intressant sätt att få integration och ge barnen en bra start på förskolan och att få in en fot på arbetsmarknaden, sa Magdalena Andersson efter besöket på Sörgården som fått två nybyggda avdelningar.

–Fantastiskt intressant. Det här visar att de tio välfärdsmiljarderna som vi beslöt om 2015 kommer till användning så att det finns förskola till alla barn. Det är viktigt när befolkningen växer.

Finansministern fick veta att över 70 procent av de 150 barnen i de sex avdelningarna har andra språk än svenska som modersmål. Nämligen arabiska, somaliska, kroatiska, serbiska, polska, albanska, persiska, vietnamesiska, rumänska och norska. Tio språk utöver svenska.

ANNONS

På kommunens största förskola arbetar 30 pedagoger och fyra integrationsvärdar, tre på arabiska och en på somaliska för att ge en god introduktion.

–Modersmålet ska läras först och sen svenska. Barnen blir dubbelspråkiga, förklarade förskollärare Marie Blomqvist som arbetar med de yngsta barnen i den äldre delen av förskolan.

–Hemma talar de modersmål och här talar vi svenska. Vi jobbar med integrationsvärdar som använder appar och bilder och vi använder ofta Ipad.

Finansministern fick en guidning genom de nya lokalerna där verksamheten var i full gång och tittade på en film om pedagogiken.

–Det är jätteroligt att få visa upp vår verksamhet som vi är stolta över och vårt sätt att arbeta med integration, sa förskolechef Annika Karlsson före besöket.

–Visst är det många barn på ett ställe men det är inte rörigare för att det är fler avdelningar och det ger fördelar organisatoriskt genom att det blir lättare för personalen att samarbeta. Vi behöver aldrig jobba ensamma. Många tycker det är en trygghet.

Med "babblarna", ett fonetiskt språkinstrument. kan de yngsta barnen hitta ett gemensamt språk.

–Vi har verkligen anammat digitaliseringstekniken, sa Marie Blomqvist som berättade för finansministern om en 3D-kub som ska ta med barnen in i en annan värld som kan vara ett hav med fiskar eller en rymd med planeter.

ANNONS

Fakta: Satsning på skolan

  • Det är 15 integrationsvärdar i förskolorna och 25 studiehandledare i skolorna, totalt 40 nyanlända personer med pedagogisk bakgrund. Satsningen, en egen idé av kommunen, sker i samarbete med arbetsförmedlingen.
  • Förra året skapades 110 nya platser i förskolan. Allt finansierat i ett paket för 8,1 miljoner kronor. I år omfattar det statliga åtgärdspaketet 25 miljoner kronor för Hylte. Ytterligare 70 platser behövs i förskolan.
ANNONS