Minimässa visade tekniska möjligheter

Det digitala samhället ska omfatta alla generationer, inte bara ungdomar. I går höll Hylte kommun en minimässa för att visa upp nya tekniska möjligheter för äldre personer.

ANNONS
|

En app som gör matlagningen enklare, en stol som kan hjälpa vid fallolyckor och en säng som mäta dina sovvanor och känna av din vikt. Det var några av de nya tekniska hjälpmedel som visades upp under onsdagens minimässa på Guldkanten.

Mässan är en del av Hylte kommuns digitaliseringsvecka som pågår just nu.

– Vi måste ta stöd av den digitala tekniken för att Hylte kommun ska hänga med i utvecklingen. 2017 gick det fyra arbetsföra personer på en pensionär, men 2050 går det bara två arbetsföra personer på en pensionär. Då måste vi börja jobba smartare och lägga arbetstiden på rätt saker, säger Madeleine Solenhill, Hylte kommuns digitaliseringschef.

ANNONS

Med digitalisering menas internet och de möjligheter det medför. Vissa uppdrag går att sköta med tekniska lösningar i och med att äldre personer förväntas bo hemma längre framöver.

I dag har 93 procent av alla svenskar en smartphone. Martina Jönsson från Hushållningssällskapet Halland fanns på plats för att visa applikationen Matglad som kan användas på smartphone eller surfplatta.

– Appen kan användas av alla, oavsett ålder, läskunnighet eller om man har en synnedsättning eller inte. Den ger stöd i matlagningen.

Elin Magnusson, som har en synnedsättning, tycker att Matglad gör stor skillnad när hon ska läsa och följa recept.

– Jag lagar mat nästan varje dag och tycker att appen fungerar bra. Fröknäcke är mitt favoritrecept.

ANNONS