Matbutik tvingas att märka sina varor

En livsmedelsbutik i Hyltebruk har fått ett föreläggande på grund av bristande märkning av varorna efter anmärkningar från miljöenheten.

ANNONS
|

Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att förelägga firman att senast den 16 juni säkerställa att förpackade livsmedel som släppt ut på marknaden ska vara märkta på svenska, bland annat med beteckning, bäst före dag, nettokvaltitet och förteckning över ingredienser.

Bakgrunden är klagomål som kom in till miljöenheten den 27 april. Enligt klaganden saknades svensk märkning på merparten av produkterna som säljs i butiken.

Under miljöenhetens inspektion den 2 maj konstaterade inspektörerna att flera färdigpackade livsmedel saknade svensk märkning och obligatoriska märkningsuppgifter. Bland annat saknades svensk beteckning på en produkt som ser ut som rostat vete samt något som kallas chicken crispy cover mix.

ANNONS

En lång rad produkter saknade både beteckning och ingrediensförteckning. Inspektörerna bedömde klagomålet som befogat.

Den 4 maj skickade miljöenheten inspektionsrapporten med bilder till verksamhetsinnehavaren som hade möjlighet att yttra sig men denne har inte tagit tillfälligt i akt.

Flera olika uppgifter ska finnas med i märkningen enligt föreläggandet, som meddelades den 18 maj. För kylda och frysta produkter ska även förvaringsanvisning på svenska finnas med i märkningen.

Varorna ska vara märkta med kontaktuppgifter för tillverkare, förpackare eller säljare.

Beslutet i nämnden gäller omedelbart även om det överklagas.

ANNONS