Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

grahs
En utmaning. Arbets- och näringslivschefen Christer Grähs är på jakt efter en budget- och skuldrådgivare. Just nu saknas den kompetensen i kommunhuset.

Många skuldsatta men det saknas rådgivare

Många av Sydhallands högst skuldsatta ungdomar bor i Hylte. Men de får vänta på hjälp med skuldsanering eftersom kommunen saknar budget- och skuldrådgivare.

I torsdags skrev Hallandsposten om de mest skuldsatta ungdomarna i Halmstad, Hylte och Laholm. Av de 29 personer som har högst skulder hos Kronofogden är tio personer bosatta i Hylte kommun. Toppar listan gör en 25-årig man med en total skuld på nästan 600 000 kronor.

Hylte har tidigare haft en anställd budget- och skuldrådgivare som har kunnat hjälpa invånare ur skuldfällan, ofta genom skuldsanering. Men för närvarande är tjänsten inte tillsatt.

– Vi saknar personer som är utbildade för detta, därför har vi bara en kö just nu. Det är jättetråkigt för vi vill kunna erbjuda våra invånare detta. Men vi måste också ha kompetens för det, säger Christer Grähs, arbets- och näringslivschef.

Några kommunanställda till har anmält sig till en utbildning i budget- och skuldrådgivning som startar i höst. Den erbjuds två gånger per år av Konsumentverket.

– Vi ville skicka en anställd i våras, men då var utbildningen fullsatt. Vi hade en upphandling för att hitta en firma som kan sköta rådgivningen under tiden, men fick inga anbud, säger Christer Grähs och tillägger:

– Vi har verkligen gjort allt vi kan.

Faktum är att kommunen inte har haft någon budget- och skuldrådgivare att tillgå under hela 2017. Detta beror till viss del på den höga personalomsättningen som råder inom socialförvaltningen. Christer Grähs tycker att Konsumentverket borde ha tätare utbildningstillfällen.

– Vi har varit kritiska till att de bara håller utbildningen två gånger om året eftersom den ofta är fullsatt. Det är ofta små kommuner som får de här problemen.

Större kommuner har ofta fler rådgivare att tillgå.

Hur påverkas skuldsatta invånare av att kommunen saknar skuldrådgivare?

– Den här gruppen, framför allt de som vill söka skuldsanering, är begränsad. Men för dem som behöver hjälp med detta är det olyckligt. Det brukar vara ett 20-tal som står i kö.

Kommunens rådgivare kan förklara hur en skuldsanering går till och hjälpa individen att fylla i ansökan om skuldsanering.

Det är däremot Kronofogdemyndigheten som godkänner om en individ beviljas skuldsanering eller inte.

– Skuldsaneringen innebär att du får en något högre ersättning än försörjningsstöd. Nivån sätts av Kronofogden. Det är en väldigt snål tillvaro under fem års tid, säger Christer Grähs.

I hela länet finns totalt 639 unga vuxna, mellan 18 och 25 år, med i Kronofogdens skuldregister. De är skyldiga sammanlagt knappt 11 miljoner kronor.

MEST LÄST