Läkemedel stals ur medicinskåp

Hylte kommun har gjort polisanmälningar om att narkotikaklassade läkemedel har stulits ur sju låsta medicinskåp på ett äldreboende.

ANNONS
|

– Det är oerhört bedrövligt om någon av våra medarbetare är inblandande i den här typen av stöld. Men det vet vi inte. Det är polisens sak att utreda vem som är skyldig, kommenterar Cecilia Harley, medicinsk ansvarig sjuksköterska.

Polisanmälningarna, rubricerade stöd och egenmäktigt förfarande, gäller tre typer av smärtstillande, rogivande och sömnskapande medel som försvunnit ur medicinskåpen i de boendes lägenheter. Bara i ett fall försvann 100 tabletter, i ett annat ett 40-tal.

På grund av tabletternas karaktär som narkotikaklassade läkemedel måste de förvaras inlåsta.

–Personal som har delegering bär med sig nyckel för att kunna lämna över tabletter ur läkemedelsskåpen till patienten. Exakt hur det ska gå till finns i de lokala rutinerna på varje boende, säger Cecilia Harley.

ANNONS

– Vi har satt in åtgärder för att öka säkerheten.

Det var genom en kontrollräkning som stölderna av minst 300 tabletter kom i dagen.

– Det är mycket, mycket allvarligt. Det är förfärligt att de enskildas egendom försvinner och att de drabbas av stölder, säger Cecilia Harley.

– Det är förfärligt och oerhört jobbigt för de ansvariga cheferna och mest för deras medarbetare. Nu känner sig alla misstänkta.

Omsorgspersonal kan öppna ett medicinskåp flera gånger om dagen, beroende på vad patienten behöver och är skyldiga att hålla räkning på innehållet. Men tabletterna kontrollräknas av en sjuksköterska minst en gång i månaden.

Stölderna har pågått sen mitten av december och anmäldes i början av veckan.

–Enhetscheferna har pratat med medarbetarna men det är polisen som gör utredningen, framhåller Cecilia Harley som aldrig varit med om stölder av den här omfattningen.

–Det är väldigt obehagligt.

Den senaste polisanmälningen gäller att en trivselkassa med 503 kronor har stulits från äldreboendet under förra månaden. Endast personalen vet var nyckeln till skrinet förvaras.

ANNONS