Vattenståndet i Jällunden mäts vid en brygga i närheten av Jälluntofta kyrkby. Igår var nivån på vattenytan 152,7 meter över havet, vilket är sju decemimeters marginal för minsta vattennivå vintertid.
Vattenståndet i Jällunden mäts vid en brygga i närheten av Jälluntofta kyrkby. Igår var nivån på vattenytan 152,7 meter över havet, vilket är sju decemimeters marginal för minsta vattennivå vintertid.

Lågt vatten i Jällunden hotar brunnar

Lågt vattenstånd i Jällunden skapar oro för ytterligare en säsong med sinande dricksvatten för folk som bor runt sjön.

ANNONS
|

– I somras stod vattnet så lågt i vår brunn att pumpen släppte. Vi fick ransonera och köra och hämta dricksvatten, berättar Bo Nordberg, en av de 25 fastighetsägare i Simmarydnäs som delar på en vattentäkt.

Bo Nordberg har sedan i somras, varje söndag, mätt vattennivån i brunnen vilken han och övriga använder. De har sedan jämfört detta med hur högt eller lågt vattenstånd det samtidigt varit i Jällunden. Det finns ett nära samband.

– Med viss fördröjning följer nivån i brunnen hur vattennivån ändras i sjön, säger Bo Nordberg.

Han konsulterade under fjolåret en geolog för att få ett råd. Skulle man kunna gräva brunnen djupare och då få kapacitet så det räcker även då vattnet står lågt i Jällunden?

ANNONS

– Vi blev avrådda från detta. Gräver vi den djupare riskerar vi att sänka nivån totalt på vattnet. Dessutom riskerar vi få för höga halter av järn och mangan i vårt dricksvatten. Vi bor i område som har problem med detta.

Jällunden tillhör de större sjöar i Hylte kommun som regleras av Stora Enso, för att tillförsäkra Bruket vatten för sin tillverkning av pappersmassa.

De vattendomar som finns säger att Bruket inte får sänka vattnet i sjön under en viss nivå. Samtidigt anger den att i södra änden av sjön, vid Jordbro i Strömhult, inte får vara ett vattenflöde från utloppet som understiger 100 liter i sekunden.

I tider av vattenbrist kan Stora Enso tvingas bryta åtminstone av ett av dessa villkor.

– Det finns en viss risk för det. Det har inte regnat på länge och Jällunden har inte stora tillflöden, säger Helén Johansson, miljöansvarig vid Stora Enso Paper i Hyltebruk.

Varken under förra sommaren eller hittills i vinter, uppger hon, har man brutit mot någon av miniminivåerna.

– Vi följer utvecklingen varje dag, säger hon.

En känslig faktor är den fiskodling som sen 30 år tillbaka finns i Strömhultsån, bara någon kilometer från dess inlopp från Jällunden. För att bland tillförsäkra odlingen en vattenomsättning så att fisken inte skadas, är det viktigt att hålla på de 100 sekundmetrarna, menar Helén Johansson.

ANNONS

Rolf Johansson, delägare till den mark som samfälligheten i Simmarydsnäs har sin brunn på, vill se en diskussion om prioriteringarna.

– Kanske ska man för alla dessa boendes skull och denna och andra brunnar prioritera vattenivån i Jällunden, framför odlingen av fisk. Kanske skulle detta, vid en helhetsbedömning, ge den minsta skadan, säger han.

ANNONS