Kreativ företagare belönad med pris

Lemmi Parkala, som driver Unnaryds servicecenter i macken i Unnaryd, belönades i går med en utmärkelse från ortens centerorganisationer för sitt arbete som kvinnlig företagare.

ANNONS
|

Motiveringen på det inramade diplomet, överlämnat på den internationella kvinnodagen, var att Lemmi Parkala är en ”driven och kreativ företagare och en stark förebild för oss alla.”

Hon behöver uppmärksammas för att hon vågade ta över den här rörelsen och det är inte det lättaste, sade Birgitta Åkesson (C) i styrelsen för Centerkvinnorna i Unnaryd.

– Hon är vänlig och service-inriktad. Man kan komma och bara lämna in ett paket men hon är glad ändå, fyllde Christina Johansson, Vare, i.

Innehavaren var helt oförberedd när ett gäng centerkvinnor kom in och lade upp en nybakad prinsesstårta på disken och bad att få skicka i väg den.

ANNONS

– Vilken dag! Det här kommer jag inte att glömma. Jag tänkte, vad många kunder det kommer på samma gång, skrattar Lemmi Parkala som för ett ögonblick funderade över om hon skulle slå in tårtan.

I stället blev det ett tårt-kalas med fika i personalrummet efter överlämningen av diplomet.

Det var för knappt ett år sedan som Lemmi Parkala tog över rörelsen efter Ing-Marie Henriksson, som drev macken och butiken i 25 år.

– Ing-Marie kom en morgon och sade att de hade ”bestämt sig” för att jag skulle ta över. Jag var anställd och trivdes med arbetet, kunderna och med att sälja biltillbehör och blommor. Det var precis vad jag behövde.

– Det var ett stort ansvar men jag kände folks förtroende och uppskattning. Man får energi av dessa fina ord.

I början jobbade hon 10–12 timmar om dagen sju dagar i veckan men med mer erfarenhet har hon kunnat gå ner till nio timmar om dagen plus lördagar.

Hon har inga anställda men dottern Heleri hjälper till i butiken ibland och den yngsta dottern Hedi sköter annonsering och Facebook. Maken Ivo städar och fixar. Ett par tjejer hoppar in om det behövs.

Familjen har rötterna i staden Viljandi i södra Estland.

ANNONS

– Vi kom hit via bekanta i Sverige och bodde först här på somrarna. Vi trivdes och bestämde oss för att flytta. Och det har vi inte ångrat. Det är fint i Unnaryd, vacker natur och trevliga människor, säger Lemmi Parkala.

Hon har planer för att utveckla verksamheten.

– Ja, självklart har jag drömmar. Jag skulle vilja fortsätta renoveringen och få ett lite större utbud, mer snittblommor som jag börjat med. Jag hoppas det blir fina somrar med mycket turister.

ANNONS