Kör på ändå. Paula Engström, som driver Mammas mat intill järnvägsstationen i Landeryd, tycker att det är synd att Tågdagarna ställs in, men håller humöret uppe. ”Jag kör på ändå”, säger hon.
Kör på ändå. Paula Engström, som driver Mammas mat intill järnvägsstationen i Landeryd, tycker att det är synd att Tågdagarna ställs in, men håller humöret uppe. ”Jag kör på ändå”, säger hon.

Kommunen vill stötta Tågdagarna nästa år

Nästa år kan Hylte kommun vara beredd att spela en större roll för att Tågdagarna ska kunna anordnas. – Föreningen måste säga till vad de behöver hjälp med, säger kommunrådet Ronny Löfquist.

ANNONS
|

Som Hallandsposten har berättat tidigare har föreningen Landeryds järnvägsmuseum beslutat att ställa in Tågdagarna i år. Orsaken är att arbetsbördan blev för tung och de ideella krafterna för få.

– För kommunens skull är det jättetråkigt att det inte blir av, säger oppositionsrådet Anna Roos (C).

– Det är jättesynd att det ställs in, samtidigt som man har förståelse för det. Det är ett gigantiskt projekt att dra ideellt, säger kommunrådet Ronny Löfquist (S).

Kommunen är beredd att rycka in för att Tågdagarna ska bli av hösten 2018.

– Vi får ta en diskussion med tågföreningen framåt hösten. De måste säga till vad de behöver hjälp med. Om vi stödjer ett evenemang kommer det ställas krav att vi stödjer fler evenemang, menar Ronny Löfquist.

ANNONS

– Det måste komma en tydlig förfrågan från föreningen om vad de vill ha hjälp med. Kommunen kan till exempel vara behjälplig med vissa myndighetskontakter och våra turismmedarbetare kan hjälpa till med marknadsföring, säger Anna Roos.

Tågdagarna startade som ett Leader-projekt, vilket pågick från 2010 till 2012. Därefter har järnvägsföreningen drivit projektet vidare under fyra års tid. Hylte kommun har stöttat Tågdagarna ekonomiskt med ett bidrag på cirka 40 000 kronor per år.

– Det är vårt största evenemang och är viktigt för besöksnäringen. Det ger en vi-känsla och knyter ihop flera orter, som Landeryd, Torup, Hyltebruk och Kinnared, säger Löfquist.

Tågdagarna skulle ha hållits den första helgen i september. Flera orter genomför aktiviteter som planerat. Paula Engström, som driver restaurangen Mammas mat, tänker hålla öppet ändå.

– Vi får hoppas att Tågdagarna kan arrangeras nästa år i stället. Men de som gnäller mest vill oftast inte vara med själva och engagera sig.

Ronny Löfquist har också förhoppningar på nästa år.

– Men det krävs ett ideellt engagemang i Landeryd och byarna runt omkring. Jag ser inte Tågdagarna som ett kommunalt evenemang.

ANNONS