Karolina valde snowkite som sin nästa utmaning

Hon är ständigt på jakt efter nästa utmaning i livet. Efter en jorden runt-resa fick Karolina Larsson idén att testa på kitesurfing på vatten. Men hon ville ta det steget längre och deltog nyligen i en fem timmar lång tävling i sporten snowkite.

ANNONS
|

Karolina Larsson hade aldrig åkt snowboard, men har alltid varit en tävlingsmänniska som har jagat nya utmaningar.

– Jag anmälde mig till Red Bull Ragnarok i Norge, som är känd för att vara världens svåraste tävling inom snowkite. En av mina kompisar tyckte att jag borde vänta ett år för att hinna träna.

Snowkite kan beskrivas som en blandning mellan snowboard och kitesurf. Deltagaren åker snowboard, eller skidor, i kuperad terräng efter en drake som fångar upp vindarna. En kompis som bor i Norge höll i ett träningsläger i snowkite för tjejer. Karolina nappade och fick samtidigt en biljett till Red Bull Ragnarok.

ANNONS

På köksväggen hemma i Yaberg satte hon upp ett träningsschema på elva veckor. Mestadels tränade hon snowboardåkning i Isaberg och på fjället i Norge, men hon trotsade även vinterkylan och kitesurfade i havet på Västkusten.

– Jag tränade stenhårt. Det var kul att ha något att se fram emot.

Den 1 april var det dags för det 130 kilometer långa loppet på fjället Hardangervidda.

– Vi startade på en plan yta, men sedan gick rutten både uppför och nedför bergen. Ibland var det ganska brant och vinden varierade mycket. Man höll på att flyga iväg.

Alla 350 deltagare från 29 olika länder startade samtidigt.

– Min största oro var att köra in i någon annan eller att drakarna skulle snurra in sig i varandra. Linorna är 20–30 meter långa. Men jag lyckades att inte göra det.

En svårighet blev i stället att passera den sista av fem gater.

– Jag var vilse i nästan en och en halv timme. Loppet var väldigt påfrestande för kroppen, men det vara bara att fokusera och köra.

Efter fem timmar kom hon i mål som femma av 30 deltagare i sin klass snowboard woman.

Karolina är född och uppvuxen i Hallaböke och bor i dag i Yaberg.

ANNONS

– För två år sedan fick jag jobb som produktionsledare på Ages Machining i Unnaryd.

Att påbörja ett chefsjobb som 25-åring var också en utmaning.

– Jag är väldigt tacksam för alla som har trott på mig.

Innan dess var hon iväg på en jorden runt-resa med stopp i Sydostasien, USA och Australien. Hon var uppe på Mount Everests basecamp, tog dykcertifikat, hoppade fallskärm och bungyjump.

– I Australien började jag surfa och lovade då mig själv att börja med kitesurf hemma i Sverige.

ANNONS