Tehus. Till premiären av Stora tedrickardagen i Landeryd gör Karl-Erik Hjalmarsson te på blad från rallarosor.
Tehus. Till premiären av Stora tedrickardagen i Landeryd gör Karl-Erik Hjalmarsson te på blad från rallarosor.

Karl-Erik gör te på rallarrosorna

Till första upplagan av Stora tedrickardagen i IOGT-NTO-lokalen i Landeryd i kväll uppmanas besökarna att ta med sig tio småkakor och en tekopp, vilket ger inträde.

ANNONS
|

Kakorna läggs på ett gemensamt bord. Och för teet efter svarar Karl-Erik Hjalmarsson som gör den heta drycken på blad från växten rallarros.

Han har plockat dem på en slänt i hemma i Hyltebruk där de står som ”illröda ljus”.

–Jag har bara experimenterat. När vi inte hade te i sommarstugan var jag ute och plockade på ett kalhygge där det växer rallarrosor, säger han.

–Det smakade så gott och det har jag fortsatt med.

Han har tagit reda på fakta kring rallarros och vet att stammen ger en bitter smak men går att förvälla.

–Det är en nyttig växt som räknas som en överlevnadsväxt. Också roten är näringsrik.

ANNONS

Men i kväll är det bladen som gäller.

–Jag har bara värmt dem i wookpannan så de är lite bruna men inte brända. Sen har jag kört dem i en frukttork.

Han har sålt rallarrosblad för tetillverkning på Långaryds gammaldags marknad.

–Det är det ingen som dött av. Det smakar som grönt te och ska vara lugnande, sägs det.

Stora tedrickardagen, som hålls för första gången, är ett alternativt sätt att fira. Tjejduon Fågelvägen från Hässlehult uppträder med egna visor innan det är dags att inta kakbordet.

–Det finns så mycket fester på alla håll, alltid med sprit. Vi försöka hålla oss ifrån det, säger Karl-Erik Hjalmarsson, aktiv i nykterhetsrörelsen.

ANNONS