Kämpar vidare. Inge Kamstedt vill få eventuella fornlämningar registrerade.
Kämpar vidare. Inge Kamstedt vill få eventuella fornlämningar registrerade.

Kamstedt kräver svar om fornlämningarna

Inge Kamstedt, som driver Kulls vingård, har en naturstig med flera intressanta fynd. Han kämpar nu för att få dessa registrerade som fornlämningar, men experternas svar har uteblivit.

ANNONS
|

–I mars i år skrev jag till länsstyrelsen och bjöd ut dem hit för att titta på de eventuella fornlämningarna. Än så länge har jag inte fått något skriftligt svar. De måste ha glömt bort ärendet.

Längs natur- och kulturstigen, på Inge Kamstedts mark, finns ett gammalt offeraltare som är omnämnt i Smålands beskrivning omkring år 1900. Inge berättar att det dessutom finns en backstugegrund, troligen från 1800, och Hopabrunnen, som kan vara ända från 1500-talet.

–Det är väldigt invecklat och svårt att säga vad som är kulturplatser och fornlämningar. Det är därför jag vill att det ska komma ut en expert, titta på dessa lämningar och säga hur gamla de är, säger Inge Kamstedt.

ANNONS

Vid ett tillfälle kom en anställd på länsstyrelsen ut till Kulls vingård, men kunde inte göra någon bedömning av fynden. Därefter har Inge Kamstedt varit i kontakt med både Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen, men han står fortfarande utan några svar.

–De har sagt att det inte finns några resurser. Kompisar till mig har sagt att jag ska strunta i det, men det går ju inte att avsluta ärendet förrän jag har fått svar.

En anledning till att Inge Kamstedt fortsätter sin kamp är att han vill ge korrekt information till turister och andra besökare som vandrar längs natur- och kulturstigen.

I ett brev som Inge mottog i juni i år har Riksantikvarieämbetet hänvisat honom till länsantikvarien vid länsstyrelsen i Halland.

–Jag känner till ärendet och den förfrågan som har inkommit. Vi kommer att ge oss ut så snart vi har möjlighet, säger länsantikvarie Bo Strömberg.

Kommer ni att besöka Kulls vingård under hösten?

–Vi tar oss an detta så snart det är möjligt. Ingenting ska läggas åt sidan, men vi måste balansera ärendet mot många andra ärenden. Det är detaljplanearbeten och byggprojekt där vi måste ta ställning till fornlämningar som annars riskerar att försvinna.

ANNONS

Får ni in många förfrågningar om att kontrollera eventuella fornlämningar?

–I 99 procent av alla fall handlar det om att göra bedömningar inför olika byggprojekt.

Bo Strömberg betonar också myndigheternas skilda roller.

–Riksantikvarieämbetet arbetar i dag generellt med lagstiftningsfrågor, föreskrifter och uppföljningar av arkeologisk verksamhet. De utför inga besiktningar i enskilda ärenden, utan det ligger på länsstyrelsens bord.

När en fornlämning är bekräftad får området ett helt annat skydd och det kan innebära begränsningar för hur markägaren får använda sin mark.

På Riksantikvarieämbetets hemsida finns verktyget Fornsök där allmänheten kan söka efter alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige.

ANNONS