Jurist ger sparkad vd rätt om städavtalet

Avtalet om trappstädning mellan Hyltebostäder och samhällsbyggnadsnämnden stred mot lagen om offentlig upphandling. Det konstaterar en extern juristbyrå. När Hyltebostäders förre vd sade upp avtalet utan klartecken från styrelsen blev han avskedad.

ANNONS
|

Hylte kommun har låtit en oberoende juristfirma se över det städavtal som Hyltebostäder hade för trapp- och kontorsstädning mellan åren 2010 och 2017. De har nu kommit fram till att avtalet stred mot lagen om offentlig upphandling (LOU).

Hyltebostäders förre vd Claes Johansson sade upp städavtalet i juni eftersom det stred mot lagen, men det välkomnades inte av Hyltebostäders styrelse.

–Detta är en fjäder i hatten för Claes. Han sade hela tiden att avtalet inte var lagligt. Nu har jurister tittat på avtalet och ger honom rätt. När han sade upp avtalet blev det droppen som fick Framtid Hylte att avskeda honom, menar Bo Gunnar Åkesson (M), ersättare i styrelsen.

ANNONS

Ärendet var uppe på styrelsemötet i onsdags. Enligt ordförande Lars Sundberg, socialdemokrat och en del av den styrande majoriteten Framtid Hylte, agerade Claes Johansson ändå fel. Oavsett om avtalet var giltigt eller inte så var det inte Johanssons uppgift att säga upp städavtalet, menar Sundberg.

–Det skulle upp på styrelsens bord för att diskuteras och sägas upp, men det gjordes inte. Om avtalet var rätt eller fel var en sekundär fråga. Vi i styrelsen är ju inte experter på offentlig upphandling, utan det är ju tjänstemännen.

Sades avtalet upp utan styrelsens vetskap?

–Nja, vi visste ju om det men hade inte sett avtalet eller visste vad det innehöll, säger Sundberg.

Varför såg ni inte över städavtalet direkt när Claes Johansson påtalade att det stred mot LOU?

–Jag kommer inte ihåg turerna. Problemet var att det var semestertider så det var inte helt enkelt.

Den 22 augusti i år beslutades en oberoende jurist skulle anlitas för att granska städavtalet.

ANNONS

–Det var vi alla ense om. Det är inte ovanligt att man i små kommuner upptäcker att gamla överenskommelser inte stämmer överens med lagen. En liten kommun har svårt att hålla sig ajour med att lagtexterna ändras, menar Bo Gunnar Åkesson.

–Vi hade kunskap om att det fanns frågetecken med det här avtalet. Granskningen har visat att det var felaktigt och nu är det upp till tillförordnad verkställande funktionär att vid novembermötet redovisa en plan för framtida organisation av städning, säger styrelseordförande Lars Sundberg (S).

Framöver kan det bli aktuellt med en ny upphandling eller att Hyltebostäder anställer egna städare.

Lars Rosén är tillförordnad chef på Hyltebostäder.

–Jag får utreda en ny modell eller ny organisation.

Det nuvarande städavtalet är uppsagt från och med den 1 januari 2018. Totalt har det inte rört sig om jättestora summor, cirka 470 000 kronor årligen.

Avskedet av Claes Johansson står fast.

–Vi får försöka jobba vidare helt enkelt. Det är det man får göra, säger Lars Rosén.

Rekryteringen av Johanssons efterträdare pågår, men är inte avslutad än.

HP har inte lyckats få tag på Claes Johansson.

ANNONS
ANNONS