Ja till tolv vindkraftverk

Kommunen har beviljat de första byggloven för vindkraft. Först ut är tolv verk vid Fröslida, verk som nu bara väntar på miljöprövningen.

ANNONS
|

Ansökan ligger inom det område som kallas VKP1. Beslutet har klubbats av en enig samhällsbyggnadsnämnd.

Därmed får markägaren på Fröslida egendom bygglov för de 150 meter höga verken. Han får också dispens från strandskyddslagen då möllorna inte bedöms påverka djur- eller friluftsliv.

– Ansökan är väl genomarbetad. Vi fick in synpunkter, men inte av den kalibern att de hindrade bygglovet, säger Allan Petersson (KV), andre vice ordförande i nämnden, som ser fram emot att följa området som ett ”pilotprojekt”.

Detta är alltså det första av ett 60-tal väntande bygglov som godkänns av kommunen – det kan mycket väl bli det sista.

ANNONS

I augusti slopas vindkraftsprövningen enligt plan- och bygglagen (PBL), då återstår bara länsstyrelsens miljöprövning under vägledning av kommunens översiktsplan.

Kritiska röster i Fröslida hade önskat att samhällsbyggnadsnämnden väntat med bygglovet.

– I höst tas beslutet om vindkraftsplanen. Vi är flera som tycker att beslutet kunde vänta till dess, säger Peter Karlsson, som tillsammans med ett tjugotal grannar har undertecknat en skrivelse till kommunen.

De vill framhålla vikten av att reglera avstånd och ljudnivåer.

– Parken här är nog bland de bättre. Men det är viktigt att den demokratiska processen får ha sin gång och att ingen får vindkraften i knät, säger Peter Karlsson och tilllägger att bara ett av tolv verk i Fröslida hamnar inom 1 000 meter från ett bostadshus.

– Vi som bor i samhället störs inte mycket av det. Men det är viktigt att vi håller i gång en diskussion så att ingen blir överkörd när processen väl drar i gång, säger Peter Karlsson.

Byggloven som ligger och väntar kommer från både markägare och vindkraftsföretag. På Fröslida egendom har markägaren själv bekostat ansökan och en undersökning av miljöpåverkan. – Det har gjorts utredningar om påverkan på både fladdermöss och fåglar, säger stadsarkitekt Pontus Swahn, som inte heller tror på en stor påverkan vad gäller människor.

ANNONS

– Jag tror att detta är den bästa placeringen i kommunen, säger Pontus Swahn och tillägger att även om det bara blir ett bygglov som tas upp i vindkraftsfrågan, kan de vara nöjda med beslutet.

Peter Karlsson

ANNONS