Ja till omstridd vindkraftspark

Den omstridda vindkraftparken i Örken utanför Torup får klartecken av länsstyrelsen. Det innebär att tre vindkraftverk ska byggas i Kallarp och Moshult och lika många på andra sidan kommungränsen.

ANNONS
|

Det är miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen som givit Eon tillstånd enligt miljöbalken till bygget trots protester från boende i området. Tillståndet, utfärdat den 21 januari, är förknippat med ett antal villkor som gäller begränsning av buller och skuggor mot bostäder. Höjden på vindmöllorna får vara upp till 150 meter.

Frågan om hinderbelysning ska dock utredas vidare. Senast inom sex månader ska bolaget lämna in en utredning om det går att förse vindkraftverken med lampor som tänds endast när ett flygplan eller en helikopter närmar sig, och om det går att få ljusen att blinka i takt.

En studie av vindkraftparkens påverkan på flyttfåglar, häckande fåglar och fladdermöss ska göras inom tre år efter att det första verket tagits i drift.

ANNONS

Eon ska ställa en säkerhet om efterbehandling och andra återställningsarbeten om 300 000 kronor som ska byggas upp under en tjugoårsperiod.

En första avsättning om 50 000 kronor per vindkraftverk ska ske innan möllorna tas i drift.

Länsstyrelsen litar på Eons bedömning om att vindkraftsparken inte ska påverka miljön i Natura 2000-områdena Rågetaåsen och Moshult på något betydande sätt.

Myndigheten tror inte heller att de planerade vindkraftverken utgör något hot mot Store Jöns mosse som är ett område av riksintresse för naturvården, beläget en kilometer österut.

Man tror även att de elektriska fälten kommer att avskärmas genom markkablarnas isolering.

Samhällsbyggnadsnämnden i Hylte har godkänt etableringen sedan Eon gjort vissa ändringar i sin ansökan och hållit ett nytt informationsmöte med de närboende.

18 personer som bor vid Fröslida hade skrivit under ett yttrande där de kräver att länsstyrelsen skulle avslå Eons ansökan. Som skäl för det angav man påverkan på landskapsbilden och att det blir störningar från minst två ytterligare vindkraftsparker.

Arise Windpower har tillstånd för nio verk i sin vindkraftspark i Torup-Fröslida-området och planerar ytterligare sex stycken möllor.

Dessutom har vindkraftbolaget Benber yrkat på tillstånd för minst fem verk utanför Fröslida men hittills fått nej både på kommunal- och länsnivå.

ANNONS
ANNONS