Ida Karlsson Lalander startade eget på landsbygden

I ett vitt hus på landet i Långaryd med sina tre hästar i hagen utanför fönstret bor Ida Karlsson Lalander, som har startat en egen verksamhet med webbdesign.

ANNONS
|

–Det är rätt skönt att sitta hemma och jobba. Jag pluggar på distans och gör allt på datorn, säger hon.

Att starta eget var ett beslut som kom inifrån.

–Jag kände för det. Eftersom jag pluggar digital design vid Kristianstads högskola, vilket är helt nätbaserat, ville jag ha erfarenheter att starta ett företag upp till. Det gör att jag kan erbjuda tjänster billigare.

Hon driver sitt IKL Design med två kompisar. Vlad Christian Strukell, webbutvecklare i Jönköping och Arlene Acebes Svensson, uppvuxen i Landeryd, som är hennes högra hand och bor i Halmstad.

–De är inte anställda på pappret men jag anlitar dem. Det är skönt att slippa vara ensam. Är man några stycken får man mer ”push”, säger Ida Karlsson Lalander som startade firman helt på egen hand under ett annat namn 2015 men gjorde en ombildning.

ANNONS

Digital design och hemsidor var inriktningen från början.

– Om det går vägen vill jag i framtiden göra mer inom media. Webdbesign, multimedia, podradio och fotografering. Mer digital marknadsföring. Vi får se vad det leder till.

Hon vill gå över till nyskapande metoder som kallas storytelling och innebär att man berättar en historia om en person.

– Jag försöker skapa en relation mellan användaren och tjänsten. Mer interaktion, animering och effekter så man verkligen känner ”vilken engagerad människa det här är”.

Digital design är hennes stora passion, utöver ridning.

–Det är kreativt och fritt. Det jag älskar mest med det är att starta eget och styra själv och kunna välja arbetstider. Det digitala området är så brett och man kan byta hela tiden, ena dagen logotyper, andra dagen en komplex hemsida.

Att bo och jobba på landsbygden är ingen nackdel.

–Nej, tvärtom. Folk flyttar ut på landet, det håller på att vända. Tystnaden är skön. Du kan inte byta bort hästarna utanför fönstret mot en gata i stan. Vill man ha djur och lugn är det guld värt.

Lite om: Ida Karlsson Lalander

Bor: Hyrt hus i Gassljunga, Eriksro. Sambo med Simon Larsson, målare.

Ålder: 23 år.

Intressen utanför webbdesign: Hästar och djur. Att hjälpa djur i nöd. Har tagit hand om övergivna kattungar.

Motto: Man ska inte vara rädd för att våga. Satsar man inget vinner man inget.

Förebild: Min syster Jennie Staley.

Läser: Dan Brown.

ANNONS