Stor förändring. ”Mobilnätet räcker inte i framtiden”, på pekar Hans Berntsson, IT-strateg i Hylte kommun.
Stor förändring. ”Mobilnätet räcker inte i framtiden”, på pekar Hans Berntsson, IT-strateg i Hylte kommun.

I höst släcks kopparnätet ned i flera byar

Telia har börjat släcka ned kopparnätet i Hylte kommun. Från och med den 30 november kommer invånarna i flera byar inte längre kunna ringa med fast telefon via kopparnätet.

ANNONS
|

De kopparledningar som utgör stommen i det gamla telenätet är vid det här laget drygt 70 år. Delar av nätet släcks ned och ersätts med modern fiber eller mobiltelefoni. Under hösten kommer kopparledningarna att tas ur bruk i 31 kommuner. I Halland gäller förändringen Hylte och Laholm.

–Detta pågår i hela landet och drabbar inte enbart Hylte. Telia börjar med de små telestationerna, där det är för dyrt att uppgradera och byta utrustning. Förr eller senare kommer man fram till de större stationerna i tätorter, säger Hans Berntsson, IT-strateg i Hylte kommun.

ANNONS

Hushåll vars gamla telefoner då blir obrukbara blir tvungna att skaffa sig nya typer av telefonabonnemang, via bredband eller mobilnätet.

Förra året hade 1,6 miljoner hushåll i Sverige gått över till IP-telefoni. Där går samtalen via datornätverk.

–IP-telefoni kräver en hög kvalitet på anslutningen och fungerar bäst om man har bredband via fiber. Alternativet för dem som inte har fiber är mobilnätet, säger Hans Berntsson.

Det finns tre fiberföreningar i Hylte: Femsjö-Färgaryd, Långaryd och Unnaryd. De täcker två tredjedelar av kommunen. Fiberägaren IP Only bygger fiber i de övriga områdena.

–Det gäller till exempel Kinnared och Drängsered. Det är upp till varje hushåll och företag om de vill ansluta sig.

Många hushåll har helt släppt den fasta telefonen till förmån för mobilen.

– Mobilnätet räcker inte i framtiden. Du kan klara dig på det för att ringa och surfa på internet men andra tjänster kan kräva högre hastigheter, till exempel tv.

Fakta: Så påverkas Hylteborna

Telia planerar att stänga av kopparledningar i kommunen den 30 november 2017. Förändringen påverkar privat- och företagskunder hos såväl Telia som andra operatörer.

I Hylte kommun berör övergången cirka 240 hushåll och företag anslutna till nedanstående station/stationer:

Färda, Fröslida, Hjälmshult, Höljeryd, Jälluntofta, Mjälahult, Prinsebo, Remma, Sofieslätt, Småöja, Sotaryd, Yås.

ANNONS