Kraftledningen Harsprånget, går med ungefär två mils ledningsgata genom Hylte kommun.
Kraftledningen Harsprånget, går med ungefär två mils ledningsgata genom Hylte kommun.

Hyltepolitiker vill ha minsta möjligt av nya kraftledningsgata

Kommunledningen vill att Svenska Kraftnät sätter upp nya "harsprångsledningar" i den nuvarande kraftledningsgatan i västra delen av Hylte, istället för att bygga ytterligare en gata.

ANNONS
|

LRF:s kommungrupp i Hylte protesterar samtidigt och tycker att en ny ledning inte ska behöva kräva intrång skogsmark och att Svenska Kraftnät borde överväga att övergå till nedgrävda kablar och likströmsteknik, för att överföra strömmen till södra Sverige.

Då skulle man kunna lägga dem i befintlig gata och låta marken på nytt användas av de fastighetsägare som finns längs med den. Tekniken är dock mycket dyrare, har det visat sig i andra sammanhang, då det handlar om höga spänningstal (400 kilovolt).

Lantbrukarföreningens synpunkter på ledningarna genom Hylte kommun har hittills bara lämnats i ett brev till kommunstyrelsen, eftersom Svenska kraftnät ännu bara gått in i en "dialog" med berörda myndigheter.

ANNONS

Kommunstyrelsens arbetsutskott utformade under tisdagen ett förslag till yttrande till Svenska Kraftnät, som ska upp till styrelsebeslut om två veckor. Man säger att markägare andra boende drabbas negativt, oavsett var kraftdistributionsmyndigheten väljer att dra sin nya ledning.

– Vi tycker ungefär som lika som LRF:s kommungrupp, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Nyligen träffades kommunledningen och LRF-gruppen, och diskuterade då också Svenska Kraftnäts planer. Man beslöt då att LRF skulle få lämna sina synpunkter innan kommunpolitikerna fattar något beslut eller ger ifrån sig ett remissvar.

Kommunstyrelsen kommer nu ändå inte att säga något om ny alternativ teknik, utan förordar ett av de utredningsalternativ Svenska Kraftnät lämnat - att använda nuvarande kraftgata, som då får breddas något.

Man efterlyser också - här hakar man på LRF-synpunkterna - att Svenska Kraftnät gör en bättre samhällsekonomisk analys för de utredningskorridorer som presenterats. Detta inför att man längre fram då man går ut i mer formellt samråd och även tar synpunkter från markägare och olika intresseorganisationer.

ANNONS