Hylte som förebild. Det Hylteägda projektet Integration Halland beviljas 25 miljoner kronor. ”Det känns jätteroligt”, säger kommunchefen Per Borg.
Hylte som förebild. Det Hylteägda projektet Integration Halland beviljas 25 miljoner kronor. ”Det känns jätteroligt”, säger kommunchefen Per Borg.

Hylte får 25 miljoner för integrationsarbete

25 miljoner kronor går till Hylte när EU satsar på att utveckla Västsverige fram till 2020. Genom projektet Integration Halland, som ägs av Hylte kommun, görs fortsatta satsningar på att integrera nyanlända i samhället.

ANNONS
|

De senaste åren har Hylte kommun lovordats för sitt integrationsarbete.

Kommunen fick exempelvis utmärkelsen Årets integrationskommun 2010 och sedan projektet Integration Hylte startade våren 2014 har flera mässor och workshops kunnat anordnas.

–Allt detta arbete handlar om att nyanlända invandrare ska komma in i det svenska samhället så fort som möjligt och få en egen försörjning, säger kommunchefen Per Borg.

Integration Hylte har fungerat som inspiration till den ansökan som de sex halländska kommunerna skrev gemensamt.

Europeiska Socialfonden godkände ansökan och har nu beviljat projektet 25 miljoner kronor för att integrationsarbetet ska förbättras, inte bara i Hylte utan även i de andra halländska kommunerna. Projektet ägs av Hylte kommun.

ANNONS

–  Projektkontoret kommer att finnas här och ledas från vår kommun. Det känns jätteroligt. Vi började arbeta rätt tidigt med integration i och med att vi har haft en stor andel nyanlända till vår kommun. Vi ser dem som en resurs för kommunen och näringslivet, säger Per Borg.

De halländska kommunerna kommer att ha ett tätt samarbete med Arbetsförmedlingen, som har huvudansvaret för att de nyanlända hittar bostäder och etablerar sig på arbetsmarknaden.

–Det här blir en paraplyorganisation där vi kan dra nytta av varandras erfarenheter i de olika kommunerna, menar Per Borg.

Projektet Integration Halland ska pågå under tre år med start 1 september. Bakgrunden till satsningen är att antalet asylsökande i Sverige har ökat de senaste åren.

Det ställer ökade krav på kommuner och andra myndigheter att tillhandahålla till exempel bostäder, barnomsorg, socialtjänst och utbildning.

Integrationsprojektet är uppbyggt i två dimensioner. Först och främst är målet att utveckla en gemensam lärplattform där kommunerna kan lyfta upp goda exempel och lära av varandra.

Plattformen ska höja kvaliteten i arbetet med de nyanlända, men också förbättra situationen för den enskilda personen.

Den andra dimensionen i projektet är att varje kommun kommer att bedriva aktiviteter utifrån sina egna behov och utmaningar. Det handlar om allt från tidiga insatser till mentorskap och hälsoprofilering.

ANNONS

En annan vinst med projektet är att det skapar fler arbetstillfällen i Hylte. 19 personer kommer att vara involverade i hela länet.

Sju av dessa ska sitta på kontoret i Hylte, bland annat projektledare, biträdande projektledare, ekonom och administratör.

Fotnot: EU-kommissionen fattade beslut om två gemensamma program för Västra Götaland och Halland, som ska utveckla Västsverige fram till 2020. Efter den första ansökningsomgången delas 260 miljoner kronor ut till 16 olika projekt.

ANNONS