Hans Gustafsson är Hyltebruks egen uppfinnarjocke

Efter att ha haft sin arbetsplats utspridd på fyra olika ställen bestämde sig Hans Gustafsson att det är i Hyltebruk han vill ha sin bas. Nu driver han sitt eget uppfinnarföretag.

ANNONS
|

Tanken är att aktiebolaget Hans Gustafsson innovation ska finnas till hands för både den svenska och den internationella marknaden.

– Mina uppfinningar är ofta saker man stöter på i vardagen. Ljud och motordrivna fordon har alltid intresserat mig.

I september flyttade han in verksamheten på AJ företagshotell efter att ha haft sina verktyg och maskiner utspridda på flera olika lokaler. Förutom att han nu har samlat allt i en lokal har han också fått kolleger. Fikarasten tillbringar han med en bokbindare och två bilpolerare.

– Nu när jag jobbar i Hylte kan jag vara närmare familjen. Min fru och hennes son har flyttat hit från Italien.

ANNONS

Tidigare har Hans arbetat mycket inom fordonsindustrin och varit i Anderstorp och Värnamo men också på resande fot. Han har hela tiden bott i Hyltebruk och behövt pendla till jobbet.

– Fordonsindustrin ställer helt orimliga krav på sina leverantörer. Det hämmade min kreativa sida och jag kände att det var dags att starta eget.

Han är på gång att mönsterskydda två av sina senaste uppfinningar som han tror kan intressera många. Att söka patent tycker han är verkningslöst eftersom det är alldeles för lätt att kopiera utomlands.

– Om ett patent ska fungera så måste du ha någon som bevakar varje land och att motbevisa företaget som har kopierat din uppfinning kan kosta miljarder.

Han vågar inte avslöja för mycket om sina uppfinningar innan mönsterskydden har godkänts.

– Om den ena kan jag säga att det är en ny typ av ställbart munstycke för veteranmopeder. Den andra involverar en högtalare för hemmiljö.

Fredagar är lite av ”roliga timmen” för Hans.

– Då utför jag roliga reparationer åt andra i min verkstad. Det kan vara allt från bokpressar till elmopeder och veteranmopeder. Jag vill också hjälpa folk som har idéer om uppfinningar att förverkliga dessa, berättar Hans.

Arbetsuppgifterna i det egna företaget är högst varierande och han får använda sig av olika typer av material. Nyligen hjälpte han bonussonen Marco att bygga en hylla i träfiberkomposit. Även frun Sumalee jobbar extra hos Hans vid sidan av sina SFI-studier.

ANNONS

Hans berättar att uppfinneri kostar pengar, men att han ändå hoppas kunna öka andelen egna produkter.

– Man får utlopp för sin kreativitet och hittar lösningar som kan hjälpa andra människor.

ANNONS