Hallands högst belägna ­vindkraftspark är invigd

Det första spadtaget togs i februari och i höstas monterades de 150 meter höga verken på plats. I skogarna ovanför Fröslida invigdes i går vindkraftsparken Örken, som blir Hal­lands högst belägna park.

ANNONS
|

När man färdas från Hyltebruk på riksväg 26 och ­börjar att närma sig Torup syns de vita mastodonterna högt över den snöpudrade skogshorisonten.

Vindkraftsparken Örken, som inne­fattar sex möllor med en ­totalhöjd på 150 meter, syns långa vägar då marken de står på mäter 175 meter över havet. Det gör parken till den högst belägna i Halland. I går var det efter ett antal år med planering, ­demokratisk process och bygge dags för invigning.

– Vi skrev ett avtal med markägarna 2007 och man kan säga att projektet har varit levande sedan dess. Det vi tittar på först och främst är om det blåser i området och det gör det här, säger Eons informationschef Mattias Hennius.

ANNONS

Eon hade förutom mark­ägare och närboende även bjudit in Lennart Ohlsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Hylte, samt Henrik Oretorp (C), kommunråd i Halmstad, för att medverka vid ceremonin då tre av verken står i den södra ­delen av Hylte kommun och de andra tre står på andra sidan kommungränsen mot Halmstad.

Invigningen inleddes på bygdegården i Torup där politikerna höll ett par ­korta anföranden innan en buss tog sällskapet på cirka 50 personer upp till Örken.

Vägarna genom den stormfällda skogen i Fröslida började att anläggas i februari 2012 och har sedan dess berikats med 40 000 ton bergkross.

– Verken är mig veter­ligen de största i Halland. De har en effekt på tre mega­watt, det bästa som Eon har att erbjuda, säger Hennius.

När vi kommer fram till ett av verken inser man hur svindlade stora de är, men en del nöjer sig inte med att stå på marken och titta.

– Sätts de i gång på distans? Jag bara tänkte om du behövde åka upp för att starta det hade jag gärna följt med dig upp, säger en dam till drift- och underhållschef Roland Flaig.

ANNONS

Tillsammans med kommunpolitikerna klättrar ­Roland Flaig och projekt­ledaren Martin Norlund uppför trappan till verket och Lennart Ohlsson får äran att klippa bandet.

– Det har varit en mycket spännande resa, säger han med tanke på den demokratiska process där Örken har utformats.

För Hyltes del menar Ohlsson att förutom att några markägare berörs, ­bidrar kommunen med elproduktion i länet.

– Och Halland är elprisområde fyra så därför är det viktigt med mer.

Ohlssons linje är att Hylte kommun måste ta sitt ansvar i att producera elenergi på ett hållbart sätt.

– För mig handlar det även om att tänka på mina barn och barnbarn. Om 25 år kanske det finns ny teknik – och det är jag ­övertygad om att det finns både inom vindkraft och annan teknik – men då kan vi plocka ner de här verken utan att de har skadat omgivningen nämnvärt, det är reparerbart.

ANNONS