Tomtemor. Gunnel Carlander gillar tomtar väldigt mycket. Observera den lilla rackare som hann krypa upp i håret på henne.
Tomtemor. Gunnel Carlander gillar tomtar väldigt mycket. Observera den lilla rackare som hann krypa upp i håret på henne.

Gunnel gillar tomtar – även på sommaren

Vad gör tomten på sommaren? Den frågan har de lärda förmodligen grunnat på sedan tidernas begynnelse. HP beslöt sig för att ta reda på sanningen, och begav sig därför ända till tomteverkstaden i Torup.

ANNONS
|

Mitt under sommarens strålande sol står tomteverkstaden ändå öppen. HP välkomnas av både advokattomtar och sporttomtar, samt en och annan vätte.

– Tomtar är mycket snällare och givmildare, en vätte är hårdare och vassare och gillar att gömma sig lite, förklarar Gunnel Carlander, som sedan 20 år tillbaka sköter tillverkningen tillsammans med sin man Hans.

– Jag stickar kläderna, klär på dem och monterar det sista. Min man svarvar och slipar, så vi hjälps åt hela tiden med allting, säger hon.

Alla tomtar måste ha en syssla i form av ett yrke eller en hobby. Exempelvis kan det röra sig om musiktomtar som spelar gitarr, fiol eller dragspel. Idrottstomtarna sysslar kanske med bandy, ishockey eller fotboll.

ANNONS

En av Gunnel Carlanders favoriter visar en tomte i alla steg från fårklippning fram till stickning.

Inspirationen kommer både inifrån och utifrån, i form av besökare. En granne berättade att hennes man brukade ligga på soffan medan hon stickade, så då blev det tomtar av det. Sotaren som brukade komma undrade varför det inte fanns en sotartomte, så då blev det en sådan.

– Jag har alltid tyckt det varit roligt med tomtar sedan jag var liten, säger Gunnel Carlander.

HP kan bara konstatera att inte en enda riktig tomtefar syntes under besöket i verkstaden. Därför är tyvärr frågan om tomtens semestervanor ännu olöst.

ANNONS