Personalen vårdas. Selvete Brahimi, Eija Sjöberg och Jane Hardt är några av de anställda i den nya städfirman som haft en snabb utveckling.
Personalen vårdas. Selvete Brahimi, Eija Sjöberg och Jane Hardt är några av de anställda i den nya städfirman som haft en snabb utveckling.

Glänsande start för Michaela Tillkvists städfirma

När det gamla jobbet för­svann i en konkurs beslöt sig Michaela Tillkvist för att starta en egen städfirma. Några månader senare har hon fyra anställda på deltid och sex timanställda.

ANNONS
|

Utvecklingen har varit snabb för hennes enskilda firma som hon ska omvandla till ett aktiebolag.

–Det blev en rivstart. Jag hade lärt mycket på det andra företaget och vet vad de gjorde för fel. Jag vill ha struktur på grejor, säger hon i villan i Hyltebruk som tills vidare får tjänstgöra som kontor med lager i källaren.

Verksamheten bygger på omtanke om de anställda.

–Personalen är jätteviktig. Städföretag är inte kända för att vara stressfria och lugna. Det är mycket stress i branschen men så får det absolut inte vara här. Personalen ska ha raster, deklarerar Michaela Tillkvist.

ANNONS

–  Det sliter på kroppen något fruktansvärt att städa åtta timmar om dagen. Tidspressen gör det ännu värre. Det är superviktigt att personalen ska må bäst.

Hur gör du för att de ska må bra?

– Nu är vi i starten, men det ska bli möjligt att träna och få ett gymkort och jag vill samla alla till promenader. De är viktigast. Utan dem har jag inget företag.

Företaget städar åt privata hem, företag, fastighetsbolag, kontor, industrier och gör sanering samt fönsterputsning.

Vad betyder rut-avdraget?

– Mycket. Utan rut hade det inte kunnat gå så bra som det gör. Det blir billigare för kunden, annars hade vi inte haft så mycket hemstädning. Avdraget passar mest för äldre som inte riktigt har råd och hemtjänsten inte får göra allt hos dem.

Michaela Tillkvist sköter beställningar och administration med hjälp av sin make Tobias.

–Jag är väldigt pedant. De andra vill inte ha mig med ut, jag tar för mycket, jag bara börjar med att ta på lister och har blivit alldeles för noggrann.

ANNONS

Paret har fem barn, hon tre från tidigare äktenskap och han två. De har alla barnen varannan vecka.

–Vi hade planerat en bebis men fick lägga det på hyllan. Det var inte helt smärtfritt att starta eget men det är bara att kämpa på och nu har det kommit i gång ordentligt, säger hon.

Hur ofta städar du hemma?

– Jag dammtorkar varje dag. Storstädning en dag i veckan.

Ditt bästa städtips?

–Städa ofta, då blir det mindre att göra. Det tar inte många minuter att dammtorka med trasan. Rengör ugnen ofta. När vi kommer ut är det ofta katastrof i ugnen som brukar se värst ut.

–Ta väck smutsen direkt i stället för att låta den sätta sig.

ANNONS