Nya regler. Driftstekniker Mats Karlsson och vatten- och renhållningschef Carolina Storberg kommer se till att genomskinliga säckar blir verklighet på Borabo återvinningscentral.
Nya regler. Driftstekniker Mats Karlsson och vatten- och renhållningschef Carolina Storberg kommer se till att genomskinliga säckar blir verklighet på Borabo återvinningscentral.

Genomskinligt på återvinningscentral

Från och med den 1 september får man bara lämna in genomskinliga sopsäckar för det brännbara på kommunens återvinningscentral. – Då blir det stenhårt med det här, säger driftstekniker Mats Karlsson.

ANNONS
|

I fyra års tid har kommunen försökt få invånarna att på frivillig basis använda genomskinliga sopsäckar. Utan märkbart resultat. Så därför blir det alltså ett krav i höst. Den som då fortfarande envisas med att komma med svarta säckar till återvinningscentralen blir förmodligen helt enkelt hemskickad för att packa om sina sopor.

– Blir det irritation för detta får vi helt enkelt ta den smällen, säger Mats Karlsson.

Orsaken till att de svarta säckarna ska bytas ut mot genomskinliga är för att minska risken att elektronik, mediciner, och annat farligt avfall hamnar i fel container. Det syns följaktligen vad som finns i säckarna.

ANNONS

På så sätt kan utsorteringen av material ökas så det går att återvinna mer i stället för att fel saker går till förbränning, vilket även kostar pengar för kommunen. De ”böterna” får alltså Hylteborna annars stå för i slutändan.

– Allt avfall är egentligen en resurs, säger Carolina Storberg, vatten- och renhållningschef.

Men när det gäller matavfall är det en resurs som till stora delar fortfarande inte utnyttjas.

Under de senaste veckorna har hon och driftstekniker Mats Karlsson informerat om sopsortering både i Torup, Hyltebruk och Unnaryd. Man har då inriktat sig på utsorteringen av just matavfallet som samlas in i kommunen. Det transporteras sedan till Jönköping där det blir till biogas. Enligt Carolina Storberg brukar man säga att en normalstor bil kan köra cirka 100 meter på ett bananskal. Det ger perspektiv på vilken tillgång matavfall kan vara.

ANNONS