Framtidsfråga. Majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott vill att Skärshult ska erbjudas en ny arrendator. Men alternativ ska utredas, att driva verksamheten i egen regi eller som socialt företag.
Framtidsfråga. Majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott vill att Skärshult ska erbjudas en ny arrendator. Men alternativ ska utredas, att driva verksamheten i egen regi eller som socialt företag.

”Gör Skärshult till ett socialt företag”

Gör Skärshult till ett socialt arbetsintegrerat företag. Det är ett förslag från Anna Roos (C) till kommunstyrelsen.

ANNONS
|

–Vi tycker att kommunen borde ta ett större ansvar runt hela Skärshult med serveringen, campingen, ut- hyrningsstugorna och badplatsen, säger hon.

Arbetsintegrerade sociala företag finns i andra kommuner men det här skulle bli det första i Hylte kommun.

–Vi har många människor som står utanför arbetsmarknaden. Ett sådant företag skulle kunna anställa dem och ge dem en meningsfull försörjning, anser Anna Roos.

–Det skulle bli en häftig mötesplats i Skärshult och spännande att arbeta på ett bredare sätt med arbetslösheten i ett kooperativt och socialt företag.

Långtidsarbetslösa kan bli anställda med stöd av sin handledare.

ANNONS

–  IGislaved finns socialt företagande med nattis och rottjänster. Det drivs av brukarna som kan ha olika verksamheter. Den medskapande andan vill jag se i Hylte också.

Hon la de fram förslaget när framtiden för kommunägda Skärshult skulle behandlas i kommunstyrelsens arbetsutskott i tisdags.

Majoriteten i Framtid Hylte drev igenom sitt förslag som innebär att verksamheten på Skärshult ska fortsätta som tidigare och att en arrendator ska erbjudas kontraktet.

Dessutom gav man ett utredningsuppdrag att undersöka vad det skulle innebära att bedriva verksamheten i egen regi eller som ett socialt företag.

–Våra förslag går inte så jättemycket isär men jag vill lyfta fram det sociala företagandet, konstaterar Anna Roos.

Den nuvarande arrendatorn, som gått i konkurs, har sagt upp femårsavtalet som löpte till 2020.

–  Det är bara för kommunstyrelsen att acceptera. Då valde vi att göra en ny upphandling och leta efter en ny arrendator, säger Ronny Löfquist (S), ordförande i kommunstyrelsen.

–Dessutom ska vi låta utreda att driva verksamheten i egen regi eller som socialt företagande, tillägger han.

ANNONS

–Jag vill ha tempo. Vi närmar oss sommarsäsongen i en rasande takt.

Det gäller för kommunstyrelsen att ta ett beslut senast i mars. Om ingen ny arrendator tecknar kontrakt öppnar sig flera möjligheter.

–Jag vill veta vad ett socialt företag innebär och kan tänka mig att kommunen driver verksamheten i egen regi till sommaren. Vi har ingen historia av socialt företagande i kommunen, säger Ronny Löfquist.

ANNONS