Invigning. Sydvattens ordförande Håkan Fäldt och riksdagsman Eskil Erlandsson (C) invigde anläggningen.
Invigning. Sydvattens ordförande Håkan Fäldt och riksdagsman Eskil Erlandsson (C) invigde anläggningen.

Forskningsstation för Bolmens vatten invigd

Under bästa tänkbara förhållanden med strålande sol från en blå himmel invigde i går riksdagsman Eskil Erlandsson (C) och Sydvattens ordförande Håkan Fäldt forskningsstation Bolmen i Tiraholm.

ANNONS
|

–Jag är övertygad om att den innebär ett stort steg för vattenforskningen, sa den före detta landsbygdsministern som påminde om att vatten de senaste åren framstår som en allt mer betydelsefull framtidsfråga när det gäller tillgång, renhet och innehåll.

–Det är vårt i särklass viktigaste livsmedel.

Forskningsstationen på 100 kvadratmeter ska användas både för gymnasieprojektet ”Tänk H2O” och för vattenforskningen. Placeringen i Tiraholm har sin grund i Bolmentunneln som kostade en miljard kronor och tog 37 år att bygga.

–  Ett gigantiskt projekt som vi är helt beroende av. Att det skulle uppstå vattenbrist på många ställen i Sverige kunde vi inte tänka oss för tio år sedan, sa Jörgen Johansson, vd på Sydvatten som består av 16 kommuner i Skåne som får dricksvatten från Bolmen.

ANNONS

–Vi tar hit tusen gymnasieelever om året och visar att det finns en intressant bransch att utbilda sig inom. Vår lilla forskningsstation kanske inte ser så mycket ut för världen men vi är övertygade om att den blir betydelsefull. Det är platsbaserad forskning, öppen för alla universitet och högskolor att använda kostnadsfritt.

Fältlaboratoriet ska bemannas av personal från Sweden Water Research och Sydvatten med inriktning på miljöövervakning, fiske och fiskvård, vattenvård och studier av effekter av klimatförändringar på sjöekosystem.

– För att öka kunskapen om vattnet i Bolmen är det viktigt att förstå de hydrologiska processerna och rörligheten i vattnet. Vi ska undersöka bottensediment, näringsämnen, föroreningar och vattenkemiska parametrar, sa forskningsledare Linda Parkefelt.

Lunds universitet är vetenskapligt involverad i anläggningen och Högskolan i Halmstad är en part. Den finansieras regionalt och lokalt av vattenintressenterna runt Bolmen.

I samverkan med AquaNet-projektet lägger stationen ut så kallade mesokosmer, ett slags minisjöar, så att man kan man jämföra inverkan på vattnet av olika förhållanden som ljus och näringsämnen. Motsvarande mätutrustning är utlagda i sjöar på tre andra håll i landet så att man kan hämta in samkörda data samtidigt, allt från Västerbotten till Småland.

ANNONS

–En spektakulär satsning, säger forskningschef Kenneth T Persson.

Hylte är en av fyra kommuner i Smålands sjörike som samarbetar med projektet.

”Lär känslomässigt”

”Eleverna får känslomässiga upplevelser i den här miljön”, sa Ann Åkerman från Lunds universitets centrum för hållbar samhällsutveckling, som undervisade gymnasister om vart regnvattnet tar vägen.

”Det är jätteviktigt att det inte är betygsättningsbart utan att vi lär oss för att det är roligt”, sa Erik Ovesson, 17, Helsingborg.

ANNONS