Flera nykomlingar i påskens konstrunda

Konst- och hantverksrundan har blivit en påsktradition. För tredje året öppnar konstnärer och hantverkare upp sina ateljéer och verkstäder för allmänheten.

ANNONS
|

Det var i början av 2015 som projektet tog sin början. Hyltes turistkoordinator Lena Hagman Bogren och näringslivsutvecklare Evelina Samuelsson, som nu är föräldraledig, kallade Hyltetraktens konstnärer och hantverkare till ett lunchmöte.

– Alla var så engagerade, minns Lena.

Mötet mynnade ut i den första konst- och hantverksrundan. Mellan långfredag och annandag påsk är det dags igen, i år med 24 utställare runt om i kommunen.

– Det är ett jättebra samarbete där vi är inkluderande i stället för exkluderande. Alla utställare drar sitt strå till stacken, menar Lena.

Förra året fick varje utställare i genomsnitt 200 besök.

– Det finns ett stort utbud, allt från trähantverk till smycken och keramik. Det är roligt för både lokalbefolkningen och mer längväga släktingar att åka runt, säger Fanny Pettersson, vikarierande näringslivsutvecklare.

ANNONS

Årets runda bjuder på flera nykomlingar: Bäckhästen visar stickade tröjor, Kerstin Thom driver butiken Blommande Fantasi i Landeryd, Tove Balling visar måleri och keramik i Långaryd och "Mitt i city“ har flera konstnärer involverade.

Mette Dich visar sin konst på Alebo Pensionat och i bruksmuseet i Rydöbruk ställer Hylte konstnärsförening ut.

Nytt för i år är att arrangörerna har valt att marknadsföra matställen längs vägarna mellan de olika utställarna.

ANNONS