Facket kräver pengar

Fackförbundet Kommunal har begärt förhandlingar med Hylte kommun om skadestånd för att man använt en tillfällig lokal för fritidsgård.

ANNONS
|

– Begär skadestånd gör man alltid inför en förhandling när man lägger en tvist. Tvisten gäller att kommunen inte har gjort en skyddsrond för den tillfälliga lokalen för fritidsgård, säger Camilla Gustavsson, vid Kommunals sektion i Hylte.

Det var förra månaden som Hylte kommun använde en lokal på baksidan av biblioteket som tillfällig fritidsgård i väntan på att den blivande vid Örnatorget kan tas i bruk.

–Det har vi anmärkt på. Enligt gängse regler ska det ske en skyddsrond med berörda fackliga organistioner, säger Camilla Gustavsson.

– Det har inte ens kommit upp i samverkan. Det är det som är så anmärkningsvärt. Jag fick reda på det genom en medlem. Det här visste jag inte - och så sitter jag i samverkan med kommunen!

ANNONS

Det betyder inte att facket har något emot den permanenta fritidsgården som planeras.

– Nej, verkligen inte. Det är hög tid att det händer något för ungdomar i Hylte kommun. Men på något vis har det blivit fel här.

Tidigare har facket fått ut skadestånd med som mest 5 000 kronor i ett fall där en tjänst gjorts om från barnskötare till förskollärare utan förhandling.

På arbets- och näringslivskontoret är man väl medveten om att ett fel blivit begånget.

– Vi har gjort en miss, det är bara att beklaga. Självklart skulle den tillfälliga fritidsgården varit uppe i samverkan, säger Christer Grähs, kontorschef som skyller på att det gick snabbt efter ett välmenat initiativ från en fritidsledare.

– Men lokalen har använts som fritidsgård för länge sedan.

ANNONS