Förslag på plan för vindkraft klar

12 områden föreslås för etablering av vindkraft i Hylte kommun när nu den nya vindkraftsplanen i det närmaste är färdigställt. Inom kort läggs sista biten till och den 19 januari går planen ut på samråd.

ANNONS
|

HP har fått ta del av vindkraftsplanen som många väntat på med spänning av en rad anledningar. Dels exploatörer och markägare som är angelägna om att få dra igång sina projekt, dels markägare och grannar som oroas av planerna och fruktar att de kommer att förstöra närmiljön i hembygden.

Inför handläggningen av planen meddelade både ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden Håkan Dagsgård (s) och vice ordföranden Anders Bertilsson (medansvar) jäv och avstod från att vara med i beslutet.

I stället är det Allan Pettersson (kv) som suttit ordförande under ärendet. Han är mycket imponerad av planen som hans anser genomarbetad och gedigen.

ANNONS

I princip är hela Hylte kommun lämplig för vindkraft om man ser till blåsten. Sedan finns vissa områden som fredats beroende på naturvård, tätbebyggelse och liknande. De 12 områden som nu föreslås upptar 172 kvadratkilometer av kommunens yta eller 18 procent.

Men måste sägas att det inom de här områdena naturligtvis också finns platser där vi inte kommer att förespråka etablering. Detta är ett första steg. När byggloven kommer får man gå in på detaljer som natur, biotoper, bebyggelser och sådant, säger Allan Pettersson.

De områden som nu valts ut är Fröslida- Bökås, Örken- Tågabo, Holseryd- Bohult, Knalleberg- Älmås- Bälsmosse, Förhult- Ölmeberg, Byxemossen- Frösjön, Fängsjö- Björnaryd, Linneberg- Janslund, Jacobs sjö, Jonsbomossen och Gässelia.

Därmed är den formella biten klar och så snart miljökonsekvenskapitlet som ännu fattas är färdigt skickas förslaget ut på samråd den 19 januari.

Hur lång tid samrådet tar beror helt på hur mycket synpunkter, ändringsförslag och erinringar som kommer in. Personligen hoppas jag man korrigerar förslaget under tiden istället för att samla alla synpunkter som en billaga. Det som är viktigt ska ändras efter hand, anser Allan Pettersson.

Efter samrådet ställs planförslaget ut och förhoppningen är sedan att fullmäktige ska hinna anta alltsammans innan sommaruppehållet.

Det känns lite tight med tid, men vi förstår att många på olika sätt sitter och väntar på oss, säger Allan Pettersson.

ANNONS

Han är medveten om att förslaget kommer att väcka reaktioner åt alla håll. Från dem som vill ha bort vissa områden från listan och kanske också från dem som vill ha fler områden med.

Ett problem är det småskaliga skogsbruket där väldigt få kan etablera vindkraftsparker som inte berör grannfastigheter. Den ekonomiska aspekten är naturligtvis också viktigt men ingenting som vi politiskt kan styra över eller lägga oss i, förklarar Allan Pettersson.

ANNONS