Nytt i höst. Barnskötaren Caroline Holmström och tjejerna Nellie Svensson och Saga Stenkvist kommer att få vara med om förändringens vindar framöver.
Nytt i höst. Barnskötaren Caroline Holmström och tjejerna Nellie Svensson och Saga Stenkvist kommer att få vara med om förändringens vindar framöver.

Förskola satsar på mindre barngrupper

Mindre barngrupper och mer personal. Det ska bli resultatet av att Sörgårdens förskola genomför en ny organisation till hösten. Men man rekryterar fler förskollärare redan nu.

ANNONS
|

– Det här är jättepositivt. Att införa mindre barngrupper är ju något som vi gick till val på. Jag är därför glad att detta genomförs, och att man tittar på nya lösningar, säger Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden

Till hösten ska alltså Sörgårdens förskola skapa en ny organisation. Tanken är att barngrupperna ska bli mindre och därför utökas antalet förskollärare genom nyanställningar. Personalen ska även få större möjligheter till inflytande. En annons finns ute där man söker fler förskollärare som vill vara med i förändringsarbetet där arbetsglädje och delaktighet ska ligga som grund.

ANNONS

Sörgårdens förskola kommer delas in i tre mindre enheter för att öka just inflytandet hos medarbetarna. En personalgrupp på 30 pedagoger blir i stället tre grupper med 10–12 pedagoger i varje, vilket ska ge större delaktighet i arbetet.

Enligt förskolechef Annika Karlsson innebär omställningarna att man kan leva upp till Skolverkets riktlinjer på 6–12 barn per grupp för 1-3 år, och 9–15 barn per grupp för 4–5 år.

Redan i dag jobbar Sörgårdens förskola i mindre barngrupper under vissa delar av dagen, men med den nya organisationen blir det en tydligare struktur. Att de nya grupperna blir fasta över tid ses också som en viktig förutsättning för barns utveckling och trygghet.

Förskolechef Annika Karlsson har satt ramar och riktning för den nya organisationen. Framöver väntar ett gemensamt arbete för personalen att hitta ordning och ett bra arbetssätt i detta.

Målet är att kunna erbjuda högre kvalité och god arbetsmiljö för både barn och pedagoger.

Som inspiration till omorganisationen planeras det ett studiebesök till Kungsbacka kommun för att ta del av kunskaper och erfarenheter. I just Kungsbacka ska det nämligen ha införts liknande förändringar som varit framgångrika.

ANNONS