Färre flyktingar minskar behov av HVB-hem

Hyltes två HVB-hem minskas till ett eftersom behovet av platser har minskat i takt med att färre ensamkommande barn kommer till Sverige.

ANNONS
|

Från och med årsskiftet är Forum HVB det enda HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Hylte kommun.

- Vi trivs jättebra här. Det är gott om utrymme och bättre överblick, säger Svjetlana Miletic, enhetschef på HVB Forum (hem för vård och boende).

Det andra HVB-boendet Bryggan, som låg i ett flerbostadshus på Storgatan, avvecklades vid årsskiftet. Lokalerna görs nu om till utslussningslägenheter och blir en del av stödboendet Lotsen.

- Enligt prognoserna är det inte troligt att Migrationsverket anvisar ensamkommande flyktingbarn till Hylte kommun på flera år. Det kan finnas behov av att minska verksamheten ytterligare redan under nästa år, säger Svjetlana Miletic.

ANNONS

Mot slutet bodde bara fyra ungdomar på Bryggan. De blev inte av med sina platser utan flyttade till HVB Forum.

- Det framgår tydligt och klart att vi har haft en överbemanning och kände att vi borde anpassa verksamheten utifrån de behov som finns och som kommer att finnas.

En utredning om övertalighet visade att fyra medarbetare blev övertaliga. Vid sammanslagningen minskades därför antalet heltidstjänster från 20 till 16.

- Personalminskningen skedde helt genom frivilliga omplaceringar. Tre av dem arbetar nu inom skola eller äldreomsorg och den fjärde bytte jobb på grund av pendlingsavstånd.

Enligt Svjetlana Miletic är det viktigt att behålla en bra sammanhållning i personalgruppen och erbjuda kompetenshöjande utbildning för att personalen ska kunna förebygga hot och våld på HVB-boendet.

Personalen arbetar alltid i team om minst två personer, ibland upp till tre-fyra personer.

- Efter incidenten på ett HVB-hem i Mölndal där en kvinna som arbetade ensam blev mördad utvärderade vi vårt arbete och kom fram till att ensamt arbete inte får förekomma, säger Miletic.

Psykiska besvär och posttraumatisk stress är vanligt bland ungdomarna som ofta har svåra upplevelser från krig och flykten till Sverige. Enligt Miletic är det viktigt med en blandning av olika kompetenser.

Bland personalen finns allt från högskoleutbildade socionomer och beteendevetare till ungdomsassistenter utan högskoleexamen. Tillsammans arbetar de aktivt för att skapa sociala kontakter för ungdomarna.

ANNONS

- För oss är det viktigt att de placerade ungdomarnas individuella behov tillgodoses på ett professionellt sätt. De ska till exempel få stöd i vardagen, hjälp med skola och läxor och en meningsfull fritid.

Hur integreras ungdomarna i samhället?

- Varje ungdom får en kontaktperson från personalgruppen. Personen sköter kontakten med olika verksamheter som vårdcentral, BUP, gode män, gymnasieskola, tandvård och olika föreningar. Målet på sikt är att ungdomarna ska klara sig själva i det svenska samhället och kunna försörja sig själva.

Hur arbetar ni med att få ut dem på arbetsmarknaden?

- Vi ser till att de får praktikplatser inom våra kommunala verksamheter. Om de vill flytta till andra städer försöker vi förbereda dem genom att hänvisa till bostadsköer och platsbanken, hjälpa dem att söka arbete, skriva CV och personligt brev, säger Svjetlana Miletic.

Fakta: HVB Forum och Lotsen

  • På HVB Forum bor just nu 13 ensamkommande mellan 14 och 18 år, men som mest finns det plats för 25 personer. På Forum bedriver även SFI sin undervisning.
  • På stödboendet Lotsen finns det plats för 16 ungdomar mellan 16 och 20 år, men just nu bor där 10 ungdomar. Till skillnad från HVB Forum, där ungdomarna har tillsyn dygnet runt, sker tillsyn under begränsade tider.
  • Jämfört med andra kommuner har Hylte få externa placeringar. Utöver Forum och Lotsen bor ungdomarna i familjehem eller hos släkt.
ANNONS