Ett ton saltsyra används vid reningstest i Borabo

Att få lägre kopparhalt är utmaningen för en kommande pilotstudie för rening av lakvatten från damm 2 vid Borabodeponin. Ett ton saltsyra går åt för att få önskat pH-värde.

ANNONS
|

Labbförsök med aktivt kol och torv som utfördes under oktober 2016 visade att båda metoderna har en god avskiljningsförmåga när det gäller koppar och bedöms som lovande.

I en färsk rapport till va-enheten vid Hylte kommun redovisar konsultföretaget Ramböll ett förslag på hur pilotanläggningen ska skötas och ger förslag på mätprogram.

”Syftet är att vidare utvärdera de två avskiljningsmetoderna och optimera de parametrar som kan påverka avskiljningseffektivitetet. Resultaten från pilotstudien ska kunna användas som underlag till en fullskaleanläggning”, heter det.

Kopparhalten i lakvattnet behöver sänkas till 30 mikrogram per liter och pH ska ligga mellan 6,5 och 9. Försöksperioden planeras pågå i högst tolv veckor med kontinuerlig drift.

ANNONS

Lakvattnet ska pH-justeras till önskat pH-värde med saltsyra. Utifrån doserna som gick åt under labbförsöken har konsultfirman räknat ut att det kommer att gå åt 1 095 kilo saltsyra under pilotförsöket, alltså drygt ett ton. Dessutom ska man använda sandfilter.

Lakvattnet ska testas med olika pH och filterhastigheter på kolfiltret samt torvfiltret under fem veckor.

Resultatet kommer att kunna visa avskiljningsförmågan av koppar vid olika pH samt vilken flödesbelastning som är begränsande vid filtrering med aktivt kol samt filtrering med torv.

En mängd värden ska kontrolleras. Förutom kopparhalt och pH gäller det bland annat alkalinitet, konduktivitet, klorid, temperatur och så kallat suspenderat material.Tidsåtgången för försöksprogrammet uppskattas till 247 mantimmar.

ANNONS